Londra’da yerel hava kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olmak amacıyla “Avrupa’nın en büyük yaşam duvarı” inşa edilecek.
Proje kapsamında 400.000 metre karelik alanın bitkiler ile kaplanarak, yılda sekiz tondan fazla karbonu tutması ve bununla birlikte altı ton oksijen üretmesi amaçlanıyor.
Okuyun: En İyi 10 Hava Temizleme Cihazı
Bina, İngiltere’nin başkenti Londra’da Farringdon ve Moorgate arasında yoğun bir bölge olan Culture Mile’de yer alacak.
Sheppard Robson adlı mimarlık şirketinin inşa edeceği Citicape House isimli binanın inşaatının 2024 yılında tamamlanması ön görülüyor.
Beş yıldızlı bir otel olarak tasarlanan bina; 382 oda, 10. katta açılacak bir gökyüzü barı, toplantı ile faaliyet alanı, spa ve zemin katında restoran gibi özelliklere sahip olacak.
Binanın 11. katında bitkilerle kaplı halka açık bir seyir terası bulunacak ve burada türü tehdit altında olan bitki ve çiçeklere yer verilecek.
Citicape House tarafından her yıl yakalanacak 8 ton hava kirliliğine ek olarak, binanın 6 ton oksijen üretmesi ve çevre sıcaklığını 3 ila 5 santigrat derece düşürmesi öngörülüyor. Dahası, duvar her yıl yaklaşık 500 kilogram partikül maddeyi tutarak hava kalitesini artırmaya da yardımcı olacak.
Sürdürülebilir mimari çalışmalarına örnek olacak proje, binada bulunan bitkilerin sulanması için yağmur suyu toplama sistemleri ve hava kaynaklı ısı pompaları gibi özellikleri barındırarak sürdürülebilir şekilde çalışacak.
Proje aynı zamanda Yeni Londra Planı çerçevesinde zorunlu kılınan, yeşil bina ve yeşil mimariye öncelik vermeye yönelik olan “Kentsel Yeşillendirme Faktörü” (UGF) kriterlerine uyum açısından oldukça iyi bir örnek teşkil ediyor. Öyle ki Citicape House’un, gerekli UGF kriterlerinin 45 kat üstünde çevresel katkı sağlayacağı belirtiliyor.
Londra’nın hareketli Culture Mile bölgesinde yer alan devasa, çarpıcı yeşil duvarın, görenlere çevreye duyarlı olma mesajı vermesi ile pozitif yönde etkilemesi planlanıyor.