Plastik atığın gezegen üstünde yarattığı olumsuz etkiler ile ilgili farkındalık arttıkça şirketler plastik kullanımını kısıtlayıcı tedbirler almak üzere daha yenilikçi ve döngüsel iş modelleri ile karşımıza çıkıyor. Plastiğe alternatif olarak kullanılan biyoplastik (biyopolimer) malzemeden yapılan ürünlere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor.
Biyoplastik yapımında kahve çekirdeği, balık artıkları, muz kabuğu, zeytin çekirdeği, elma kabuğu gibi bir çok organik ürün kullanılırken bu defa sizi portakal kabuğu ile üretilen bir ürün ile tanıştıracağız.
Daha önce İtalya menşeili tasarım şirketi olan Carlo Ratti Associati’nin portakal kabuklarını bardağa dönüştüren portakal suyu otomatı olan “Feel The Peel“ adlı tasarımdan bahsetmiştik. Bu defa ise yine İtalyan bir start up olan Krill Design’ın portakal kabuklarından üretmiş olduğu Ohmie adlı lamba tasarımı karşımıza çıkıyor. Kullanılan ham maddenin portakal olmasında elbette Sicilya’nın temsili olan portakal bahçelerinin etkisi yadsınamaz.
Okuyun: Portakal Kabuklarını Bardağa Dönüştüren Portakal Suyu Otomatı
Çevresel sürdürülebilirliği odağına alan Milano merkezli start-up Krill Design, 3D baskılı Sicilya portakal kabuklarını, organik ev atıkları ile birlikte kompostlanabilen bir lambaya dönüştürmüş. Tasarımcılar, hem plastiğe alternatif bir malzeme hem de narenciye meyvesinin Sicilya, İtalya’da her yerde kolaylıkla bulunmasının sürdürülebilir bir çözüm olması nedeniyle bu biyoplimer lambayı oluşturmak için portakal kabuğunu seçerek düğmeye basmış.
Her lamba, Sicilya’nın Messina eyaletindeki bir aileye ait gıda üreticisinden temin edilen iki veya üç portakalın atılan kabuklarından yapılıyor. Ohmie aynı zamanda portakalın doğal gözenekli yapısını ve mis gibi kokusunu koruyor.
Krill Design yetkilileri verdikleri röportajda, “Ham madde tedariğinde çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutuyoruz ve bu nedenle tükenmeyecek bir malzemeye ihtiyacımız vardı ve Sicilya’nın tek başına küresel portakal pazarının yaklaşık yüzde 3’ünü ürettiği göz önüne alındığında, kabukları stoklamamıza ve her zaman Ohmie üretebilmemize olanak tanıyacak bir ortam sahibiz. Yerel ve tamamen İtalyan tedarik ve üretim zincirini teşvik etmeye hevesliyiz. Portakallar, dünya çapında tanınan birçok İtalyan ürününden biridir ve bunun güzel bir sembol olduğuna inanıyoruz.” diyor.
Ohmie 23 cm yüksekliğinde, bununla birlikte desenli yüzeyinden portakalımsı kokusuna ve canlı rengine kadar kökenlerini yansıtacak şekilde tasarlanmış bir lamba.
Tasarımcılar, Ohmie lambanın gıda atıklarının nasıl başarılı bir şekilde “hem “güzel hem de işlevsel” bir eko-tasarım ürününe dönüştürülebileceği konusunda ilham verici olmak istiyorlar.
Şirket, biyobozunur Ohmie lambanın kullanım ömrü tamamlandıktan sonra evdeki organik atıklarla birlikte atılmadan önce elle daha küçük parçalara ayrılabileceğini belirtiyor. “Turuncu lamba, ömrünün sonunda, parçalara ayrılıp evdeki organik atıklarla birlikte atılarak kompost tesislerinde bertaraf edilebilir ve yerel düzenlemelere bağlı olarak kompost veya biyoyakıta dönüştürülebilir.”
Krill Design, “üretim sırasında her türlü israfı önlemek” için 3D baskı tekniklerini kullandığını belirtiyor. Portakal kabukları, 3D yazdırılmadan önce öğütülerek nişasta ile birleştiriliyor.
Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış çevre dostu ve sürdürülebilir bu organik lamba, kaynak israfını önleme konusunda devrim niteliğinde özelliklere sahip bir ürün.
Döngüsel bir ekonomiye geçişte insanlara, kuruluşlara ve şirketlere ilham olacak Ohmie, sürdürülebilirliği, doğa sevgisini ve yeni teknolojilere olan tutkuyu teşvik ederek bunu en zahmetsiz ve zarif şekilde yapıyor.