Hava kirliliği, dünyanın bir çok yerinde canlıların yaşam süresini etkileyen ciddi bir tehdit haline gelmiş durumda. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı rapora göre her sekiz ölümden birinin nedeni hava kirliliği.
Mumbai’de yaşayan Anirudh Sharma, bir gün hava kirliliği nedeniyle oluşan partiküllerin t-shirt’ünün üzerini kapladığını gördü ve bu andan sonra hava kirliliği konusunda farkındalık yaratmak adına bir şeyler yapmaya karar verdi. Çalışmalarının sonucunda Graviky Labs isimli girişimi başlattı.
Sharma, memleketindeki hava kirliliği konusunda bir şeyler yapmak istediğine karar verdiğinde MIT (Massachusetts Institute of Technology) Araştırma Laboratuvarı’nda eğitim görüyordu. Mumbai, hava kirliliği nedeniyle akciğer kanserine yakalananların ve erken ölümlerin yaşandığı bir şehir. Bu nedenle Sharma’nın amacı “daha az kirlilik, daha çok sanat” yaratmaktı.
Graviky Labs tarafından geliştirilen KAALINK adlı cihaz, taşıtlardan çıkan egzoz dumanını sıvılaştırarak mürekkep ve mürekkep bazlı ürünler elde ediyor.
KAALINK motor çalıştığında ve egzoz borusundan duman çıkmaya başladığında devreye giriyor. Hava kirliliğine neden olan maddelerin yüzde 95’i cihazın içinde tutulurken, gaz ortama bırakılıyor. Bu sayede motor zarar görmemiş oluyor.
Ürünler Ağır Metal ve Kanserojen Madde İçermiyor
Graviky Labs, hava kirliliğinin en yoğun olduğu Asya’nın çeşitli bölgelerinde Kaalink’i jeneratör, kamyon ve feribotlarda uzunca bir süre denemiş. Bu sürecin ardından cihazda farklı zamanlarda toplanan milyarlarca parçacığın içinden, ağır metaller ve kanserojen maddelerin kalıntılarının temizlenmesi için de uzunca bir süre çalışılmış ve bu süreç de başarı ile tamamlanmış. Endüstriyel çalışmalar sonucunda nihai ürün olan ve kanserojen madde ve ağır metal içermeyen mürekkep ve boya elde edilmiş.
Bu boyaları doldurdukları Air-Ink adlı kalemlerden her biri 45 dakikalık emisyondan üretilebiliyor. Şu ana kadar 150 litre mürekkep üretilmiş durumda.
Air Ink kalemler, Hong Kong’da Tiger’ın sponsorluğunda gerçekleşen duvar resmi denemelerinin yanı sıra tablo çizimlerinde de kullanıldı. Bu buluş sayesinde, dünyanın çeşitli yerlerinden sanatçılar, havayı kirletici zararlı emisyonları insanların ciğerlerinden uzaklaştırarak faydalı alanlara taşıyabilecek.
Anirudh Sharma, cihazı çeşitli büyüklükteki bacalarda da kullanılabilecek şekilde geliştirmek üzere çalıştıklarını belirtiyor.
Kickstarter’da kampanya başlatan şirket, ürettikleri teknolojiyi daha geniş alanda uygulayabilmek adına fon desteği arıyor.
Air Ink kalemler 2, 15, 30 ya da 50 mm olmak üzere 4 farklı uç kalınlığına sahip. Ayrıca 150 ml’lik mürekkep şişelerinden satın almak da mümkün. Üretilen boya, kağıt, kumaş, pano ve duvar üzerine uygulanabiliyor.
Bu kalemler ile bir yandan hobiniz ile uğraşırken diğer yandan karbon ayak izini azaltmanın yanında doğaya ve insanlığa da katkıda bulunmuş oluyorsunuz.
Tek kelime ile mükemmel!!! Keşke bütün ülkelerde bu cihazlardan ve sanatçılardan olsa.