1998 yılında kurulan ilk rüzgâr türbiniyle Türkiye’de rüzgar enerjisi ile elektrik üretilmeye başlandı. Bunun büyük bir gecikme olduğunu söylemek mümkün. Nitekim rüzgar enerjisiyle elde etmek için Avrupa’da ilk çalışmalar 19. yüzyılda yapıldı ve 20. yüzyılın başından itibaren bu yöntem uygulanıyor. Türkiye bu konuda gecikmiş olsa da, son zamanlarda rüzgar enerjisi alanında ciddi atılımların yapıldığını görmekteyiz.
Türkiye’de Rüzgar Enerjisinin Gelişimi
İlk rüzgar santrali 1998 yılında kurulmuş olsa da, bu alanda ciddi atılımların yapılması 7 yıl sonra gerçekleşti. 2005’te rüzgar enerjisini teşvik etmeye yönelik bir kanun çıkarıldı ve yeni rüzgar santralleri açılmaya başlandı. Daha sonra 2010 yılında yatırımcıların rüzgar enerjisine yönlendirilmesini öngören YEK yasası gündeme girdi. Rüzgar santrallerinin özellikle 2010 yılından sonra artış gösterdiğini söylemek mümkün.
Mutlaka Okuyun: Rüzgar Enerjisi ve Türkiye
Bugün Türkiye genelinde 171 rüzgar santrali bulunuyor. Tarım, sanayi kuruluşları, üniversiteler, belediyeler ve özel kurumlar tarafından işletilen bu santrallerden ciddi bir enerji akışı sağlanmakta. Türkiye’de rüzgar enerjisinin kullanım oranı Avrupa ve ABD’ye göre oldukça düşük olsa da ciddi bir gelecek vaadediyor.
Rüzgar Enerjisi Hangi Alanlarda Kullanılıyor?
Konut ve yerleşim yerlerinin otonom enerji kullanması Türkiye’de yaygın değil. Dolayısıyla rüzgar enerjisinin kullanım alanları da diğer enerji kaynaklarına göre kısıtlı. Türkiye’de rüzgar enerjisi genellikle konutların ve bölgelerin enerji ihtiyacını karşılamak için değil, lokal ihtiyaçlar için kullanılıyor.
Örnek vermek gerekirse, belli bölgelerde tarım için gerekli olan enerji ihtiyaçları rüzgar türbinleri yoluyla karşılanmakta. Su pompaları, tahıl öğütme sistemleri genellikle rüzgar türbinlerinden sağlanan enerji ile çalışıyor.
Diğer yandan sanayi kuruluşlarında lojistik, depolama gibi işlemler için gerekli olan elektrik enerjisi de rüzgar santralleri yoluyla karşılanmakta. Konut ve yerleşim alanlarında ise genellikle aydınlatma sistemlerinde kullanılıyor.
Rüzgar Enerjisi En Çok Nerelerde Kullanılıyor
Balıkesir ve İzmir’in Türkiye’de en çok rüzgar türbinine sahip olan il olduğunu söylemek mümkün. Urla-Demircili ve Karaburun bölgeleri yoğun rüzgar aldığı için, buralarda rüzgar türbinleri bulunuyor. Bunun dışında, Türkiye’de rüzgar türbinleri genellikle Ege’de yoğunlaşmış durumda. Balıkesir’den Muğla’ya kadar olan hatta birçok rüzgar santrali görmek mümkün. Ege dışında ise Marmara bölgesinde, İstanbul’un ormanlık alanlarına yakın yerlerde rüzgar türbinleri yer alıyor.
Fabrika ve üniversite gibi kuruluşların kendi rüzgar santrallerinin olduğunu da görmekteyiz. Rüzgar santrali, masrafı düşük olduğu ve küçük alandan geniş bir verim elde etme olanağı sağladığı için birçok farklı yerde kurulabiliyor. Karadeniz bölgesinde de önümüzdeki zamanlarda rüzgar santrallerinin kurulması beklenmekte.
Türkiye’de Rüzgar Enerjisinin Geleceği
EPDK’nın 2018 sonlarına kadar rüzgar enerjisiyle çalışan birçok santralin lisansını vereceği bilinmekte. Bugün Türkiye’de üretilen rüzgar enerjisi 50000 KW ölçüsünün üzerinde ve bir yıl içinde bunun 3000 KW daha arttırılması planlanıyor. Dolayısıyla Türkiye’de rüzgar enerjisi her geçen gün devlet teşviğiyle gelişim gösteriyor.
Düşüncelerinizi Paylaşın