BREZİLYA’nın Amazon yağmur ormanları bu yıl rekor sayıda yangına tanıklık etti. Bu noktada akla gelen ilk soru; Amazon yağmur ormanları yangını nasıl başladı ve ne zamandır yanıyor? oluyor.
Amazon yağmur ormanları, NASA ve NOAA uydularındaki uzaydan gelen geniş çaplı alevler ve duman görüntüleri ile gündeme geldi. Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) uydu verilerine göre, yangınlar 2018’deki aynı döneme göre yüzde 83 artış gösterdi. Uzay ajansı, uydu verilerinin Ocak 2019’dan bu yana 72.000’den fazla yangın tespit ettiğini bildirdi.
Yoğun duman, Pazartesi günü Brezilya’nın en büyük şehri São Paulo’da 1700 mil uzakta havanın gündüz vakti kararmasına neden oldu.
Dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazon ormanları, büyük bir karbon yutağı kaynağı olması nedeni ile küresel ısınma tehdidi karşısındaki en büyük doğal silahımız.
Küresel ısınmanın gezegenimiz için ne denli tehlikeli boyutlara geldiğini göreceğiniz her bir derecelik artış ile yaşayacaklarımızı özetleyen makaleye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Tıklayın:Küresel Isınma Dünya’yı ve Bizleri Nasıl Etkileyecek?
Climatempo meteorologlarından Josélia Pegorim, şunları söyledi: “Duman São Paulo eyaletindeki yangınlardan değil, Rondônia ve Bolivya’da birkaç gündür devam eden çok yoğun ve geniş yangınlardan geldi.
“Soğuk cephe rüzgarların yönünü değiştirdi ve bu dumanı São Paulo’ya taşıdı.”
Bu orman yangınlarından bazılarından kaynaklanan duman, NASA tarafından yayınlanan uydu görüntülerinde de tespit edildi.
Amazon yağmur ormanları yangınları nasıl başladı?
Özellikle kırsal alanda çıkan kontrol edilmesi güç yangınlar genellikle Brezilya’da kurak mevsimde meydana gelir, ancak Brezilya hava Araştırma Enstitüsü’ne INPE’ye göre bu yıl normalden daha kötü bir senaryo ile karşı karşıyayız.
Yangınlarda iklim değişikliğinin etkileri ilk akla gelen sebep olurken bunun yanı sıra, sığır çiftliği için arazileri yasa dışı olarak ormandan ayırma çabalarında yangınlar kasten başlatılması da büyük rol oynuyor.
Sığır çiftliği arazisi oluşturma amacının, mevcut Amazon ormanlarındaki yangınların sebebinin % 80’ini oluşturan en büyük ormansızlaşma itici gücü olduğu belirtiliyor.
Amazon Brezilya, yaklaşık 200 milyon büyükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor ve dünya pazarının dörtte birini sağlayan, dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda.
Uzay ajansı, Ocak ve Ağustos arasında 72.000’den fazla yangın ve çoğunlukla Amazon bölgesinde olmak üzere Perşembe’den bu yana 9.500’den fazla orman yangını tespit ettiğini belirtti.
Buna karşılık, 2018’de aynı dönem için 40.000’den az yangın meydana gelmişti.
Yerel halk, orman yangınları için Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘yu suçladı;
Bolsonaro, çiftçilerin toprağı temizlemek için ateş kullandığını ve buna “queimada mevsimi” adı verildiğini belirterek sunulan verilere katılmadığını dile getirdi.
Amazon yağmur ormanları, barındırdığı doğal nem dengesi sayesinde tarihi boyunca yangına dayanıklıdır, ancak NASA kuraklık ve insan faaliyetlerinin yangına neden olduğunu belirtiyor.
Uzay ajansından yapılan açıklamada şu cümleye yer verildi, “Yaşanan kuraklıkların yoğunluğu ve sıklığı, bölgesel ormansızlaşma ve antropojenik iklim değişikliğindeki artışlarla doğrudan bağlantılı”
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Amazon Programı başkanı Ricardo Mello, yangınların “son rakamlarda görülen ormansızlaşma artışının bir sonucu” olduğunu ekledi.
Amazon ne zamandır yanıyor?
Amazon yağmur ormanlarındaki yangınlar, sayısı nedeniyle tam olarak ne zaman başladığını tahmin etmek güç ancak yangınlar son zamanlarda yüksek oranda arttı ve Perşembe gününden bu yana 9 bin 500 ‘den fazla yangın felaketi yaşandı.
Ocak ayından bu yana, 72.000’den fazla yaşanan bu yangın sayısına yenilerinin de eklenerek sayının tehlikeli boyutlara varacağı belirtiliyor.
Bilim adamları, dünyanın en büyük yağmur ormanları Amazonlar’ın korunmasının, iklim değişikliğiyle mücadelede aynı zamanda bir çok canlı habitatına ev sahipliği yapması nedeni ile türlerin korunmasında önemli rol oynadığına işaret ediyor.
Düşüncelerinizi Paylaşın