Son yıllarda küresel bazda yaşanan ekolojik olaylar yeni bir ivme kazanmış durumda. Bunda insan kaynaklı amillerin yanı-sıra, değişen ekosistem ve küresel ısınma gibi dış kaynaklı tesirler de neden olmaktadır. Akdeniz ve çevresinde büyük bir etki yaratması beklenen ve yaklaşık 118 km.’yi aşan bir hıza ulaşacağı tahmin edilen tropikal kasırga git gide yaklaşıyor. 28 Eylül itibariyle Yunanistan’ın bulunduğu Mora Yarımadası’nda tesirleri görülmeye başlanan kasırga, İtalya ve Ege açıklarında kıyıya oldukça uzak bir merkezde başladı. An itibariyle Türkiye’ye doğru yaklaştığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından doğrulanan bu tabiî afet için gerekli önlemlerin de alındığı belirtiliyor.
Kasırganın hangi iller ve çevresinde daha yoğun hissedileceği de daha net bir tablo hâlini almaya başladı. Zobras olarak adlandırılan bu kasırganın, Türkiye’de bugüne kadar eşine rastlanmamış bir tabiat olayı olduğuna da dikkat çekildi. İşte kasırgadan etkilenecek o iller;
- Çanakkale
- Balıkesir
- Muğla
- Aydın
- İzmir
Bahsi geçen illerde ve yakın çevresinde özellikle haftasonu şiddetini gösterecek kasırga için, sıcak denizlerde rastlanmasının doğal bir olay olduğu söyleniyor.
Tropikal Kasırga Alarmı
Tropikal kasırga alarmı, özellikle Akdeniz’in kuzey kıyıları boyunca gündeme geldi. İyon Denizi’nden başlayan ve yüksek bir hızla Türkiye dolaylarına doğru yaklaşan şiddetli fırtına için, belirlenen bölgelerde dikkatli olunması gerektiği söyleniyor. Peki nedir bu tropikal kasırga? Yetkililer ‘’Kırbaç Kasırgası’ olarak niteledikleri bu doğa olayının, ülkemiz açısından yabancı bir olgu olduğuna dikkat çekiyorlar. Beraberinde şiddetli sağanak yağış da görüleceği söylenen doğal afet için şöyle bir tanımlama yapmak doğru olacaktır: Yüksek hıza erişebilen ve dönerek büyük bir çevresel reaksiyon yaratabilen güçlü bir reaksiyon. Sıklıkla ABD dolaylarında rastlanan ve pek çok kez kentsel ve kırsal yaşamı olumsuz tesir altına alan bu afetin Marmara Denizinin İstanbul kıyılarına ulaşma ihtimali ise şimdilik düşük gibi görünüyor.
Ege’yi Vuracak Tropikal Kasırga
Ege, bulunduğu lokasyon ve Akdeniz bağlantısı sebebiyle, bu yönden hareket eden bazı iklim olaylarının da tesiri altına girmektedir. Bölgede yapılan küresel analiz ve değerlere göre, ilk kez bu şiddette bir doğa olayının yaşanacak olması ise endişelere yol açtı. Mora Yarımadası’ndaki kadar güçlü bir şekilde Türkiye’ye etkileşim beklenmese de, özellikle Çanakkale ve çevresi için tarihin en şiddetli fırtınasından söz ediliyor. Bu süreçte güncel gelişmeleri takip etmek ve haftasonu boyunca evlerden dışarı çıkmamak yerinde olacaktır. Meteoroloji yetkilileri bu ender rastlanan durum için her an yeni güncellemeler ve bilgilendirmeler sağlıyor. Tropikal kasırgadan korunmak için, bu süreci yakından takip ederek, tedbir alınması sürecin minimal etkiyle atlatılmasına fayda sağlayacaktır.
Düşüncelerinizi Paylaşın