İstanbul Bağcılar’da Atık Kağıt Projesinin Başarısı

Yazan Ekolojist

İstanbul Bağcılar Belediyesi’nde atık kağıtların geri dönüştürülmesi projesi kapsamında son 8 ayda 7 bin 504 ton atık kağıdın geri dönüşümü sağlandı. Böylece proje sayesinde 127 bin 500 ağacın hayatı kurtarılmış oldu.

Hem Doğa Hem Ekonomi İçin

Bir yandan binlerce ağacın kesilmesini önleyen proje, aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Bağcılar Belediyesi Başkanı Lokman Çağrıcı, atık toplamanın yalnızca temizlik için değil ekonomi açısından da önemine vurgu yapıyor. Çağrıcı, “Atık toplamak sadece bir temizlik değil bir kazanımdır.” derken; belediye olarak hem doğaya hem de ekonomiye verdikleri desteğin artarak devam edeceğine işaret ediyor.

Elbette, Belediye bunu ilçe halkı ile birlikte yapıyor. Halkın projeye katılarak atık kağıt toplamalarını teşvik edici çeşitli kampanyalar organize ediliyor, kağıt toplanması için çağrılar yapılıyor. İlçenin her yerine yerleştirilen konteynırlar ile halkın bilinçlendirilmesi sağlanıyor.

2017’yi Aşma Hedefi

Bağcılar belediyesi iki yıldır aralıksız devam ettiği çalışmalarında hedefini yükseltiyor. 2017 yılında 11 bin 222 ton kağıt ve karton atığın geri dönüşümü tamamlanarak 190 bin 770 ağacın kesimi önlenmişti. 2018 yıl sonu hedefi ise 200 binden fazla ağacın doğadan koparılmasını önlemek.

 

Geri Dönüşüm İşlemi

Proje, Bağcılar Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından koordine edilirken, ilçe halkının da projeye ilgisi oldukça yoğun. Proje kapsamında, geri dönüşüm konteynerleri ilçenin her yerinden kutu, poşet, kağıt, ambalaj gibi atıkları topluyor. Mahmutbey Mahallesi’nde bulunan Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi’ne götürülen atıkların geri dönüşümü için gerekli işlemleri görüyor. Tesiste çalışan 70 kişi pres makinası yardımıyla kağıt atıkları balya haline getiriyor. Balyalar, geri dönüşen kağıtlarla çevre dostu üretim yapan fabrikalara gönderilerek işlem tamamlanıyor.

Geri dönüşüm süreçlerine önem veren Bağcılar Belediyesi, kağıt ve karton atıklarının geri dönüşümü dışında,

  • Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü
  • Atık Pillerin Geri Dönüşümü
  • Bitkisel Atık Yağların Geri Dönüşümü
  • Elektrik ve Elektronik Atıkların Geri Dönüşümü
  • Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Geri Dönüşümü

ile ilgili projeler de üretiyor ve organize ediyor.

 

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın