Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Baraj Projeleri İngiliz Basınında

Yazan Ekolojist

İngiltere’nin önde gelen basın-yayın organlarından Financial Times gazetesi bugün çok şaşırtıcı bir manşete yer verdi. Türkiye’nin 2023 projeleri arasına koyduğu Güneydoğu Anadolu yirmi iki (22) baraj projelerine bağlı olarak bu durumun Irak hükümeti için büyük bir sakınca olduğunu belirten yazı paylaştı.

Söz konusu bu habere göre ayrıca bölgede maddi menfaatleri de bulunan ABD yönetiminin de Türkiye’nin bu baraj projelerinden olumsuz açıdan etkilenebileceğinin de altını çizerek Türkiye – Irak ve ABD arasında küresel bir soruna dönüşeceğinin altını çizdi. Böylelikle sorunun hangi şekillerle çözüme kavuşacağı şimdiden merak edilenler arasında gelmeye devam etmektedir.

Bağdat sakinlerinin Dicle Nehrini bazı bölgelerde yürüyerek geçebildiğini belirten Times, bölgedeki su seviyelerindeki düşüşten Ilısu Barajı gölünü doldurmaya başlayan Türkiye’nin sorumlu tutulduğunu aktarıyor. Aynı zamanda su seviyelerinin Irak genelinde azalmasından Irak hükümetinin sorumlu tutulduğu belirtiliyor.

Irak Nüfusunun %80’i Tarımla Geçiniyor

Öte yandan Irak topraklarının bir tarım ülkesi olması yönüyle de Türkiye’nin yirmi iki baraj projeleri arasında gelen Ilısu Barajı projesinin Irak’ın sulama ihtiyacını büyük ölçüde zarara uğratabileceği de İngiliz basınının haberinde yer alan yazı dizisi arasında gelmeye devam ediyor. Tümüyle ortada duran bu özelliklere dayanarak her manada Irak nüfusunun tam %80’lik oranına bağlı olarak tarımla geçinen kesiminin bu durumdan da büyük bir olasılıkla etkileneceği ihtimalleri üzerinde durulmaktadır.

Irak Tarım Bakanlığı Ankarayı Eleştirmiş

İngiliz basınının haberine göre Ilısu Barajı projesinin Irak’ın sulama problemine yol açması nedeniyle Irak Tarım Bakanı Hasan El Cebbani tarafından eleştirildiğini ve su üzerinden pazarlık yaparak suyu adeta bir meta haline Ankara’nın getirdiği üzerinde durulmaktadır. Bütün bu gelişmeler dikkate alınacak olunduğu zaman Irak yönetiminin her anlamda Ankara’yı bu yönden eleştirmesi şimdiden Türk-Irak hattında soğuk rüzgarlar estireceğe benziyor.

Bu gelişmelerin ilerleyen zamanda nasıl gelişmelerle sonuçlanacağı ve ikili kararların nasıl çözüme dayandırılacağı merakla beklenirken çözümün finansal bütçe olduğu belirtilerek bunun için Irak hükümetinin yeterli parasının olmadığına dikkat çekilmektedir.

Irak Su Bakanı Hasan El Canabi’nin parlamentoda yapılan toplantıda, hükümetin sorunun farkında olduğunu ve sorunla başa çıkabilmek için 24 adımlık bir plan hazırlandığını söylediği vurgulanıyor.

Halkı su tasarrufu yapmaya davet eden bakanın, konu ile ilgili sorumluluğu tamamen Türkiye’ye yüklediği ifade ediliyor.

Baraj, 1 Haziran’dan itibaren doldurulmalıydı’

El Canabi, “Irak ve Türkiye arasında baraj gölünün doldurulmasının koordine edilmesi konusunda bir anlaşma yapıldı. Anlaşmaya göre Türkiye baraj gölünü 1 Haziran’dan itibaren dolduracaktı fakat 1 Mart’tan itibaren doldurmaya başladı.” şeklinde açıklamada bulundu.

Türkiye’nın Irak Büyükelçisi Fatih Yıldız ise yapmış olduğu açıklamada, Türkiye’nin de Irak’tan farklı olmayarak son 40 yılın en yoğun kuraklığından ciddi şekilde etkilendiğini söylediği belirtiliyor.

Irak Parlamentosu’nda yapılan toplantıdan sonra, Ankara’yla görüşme ve baraj gölünün doldurulmasının üç ay ertelenmesinin istenmesi kararının alındığı belirtiliyor.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın