Gıda ve tarım sistemi, işlenmesi maliyetli ve yönetim çabası gerektiren büyük miktarda bitkisel atık üretir. Ancak, bu atık aynı zamanda fırsatlar da getirebilir.
Feltwood isimli İspanyol menşeili şirket “Marul veya enginarın kullanılmayan kısımları ve diğer bitki atıklarını herhangi bir plastik, yapıştırıcı veya bağlayıcı eklemeden çevre dostu endüstriyel malzemeler üreten bir teknoloji geliştirdi.
Bu teknoloji iki işleme dayanıyor: ilk olarak, bitki atıkları keçe hammaddesine dönüştürülüyor ve ardından %100 biyolojik olarak parçalanabilir, geri dönüştürülebilir ve hatta gübrelenebilir ürünler üretmek için kalıplanıyor.
Feltwood’un kurucusu ve CEO’su Arancha Yáñez, çocukluğundan beri dalgıçlık yapıyor. “Balıktan çok plastikle karşılaştığım gün proje doğdu” diyor. “Toplum olarak karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri, doğada ve okyanuslarda son bulan biyolojik olarak parçalanamayan ve toksik malzemelerin neden olduğu kirliliktir. Malzemelerimiz birçok uygulamada plastik ve ahşaba bir alternatiftir” diyor.
Plastik alternatiflerinin rekabetçi bir fiyatı olmalı
Arancha, plastik gibi toksik ve biyolojik olarak parçalanmayan malzemelere alternatiflerin rekabetçi bir fiyata sahip olması, biyolojik olarak parçalanabilir ve optimum teknik özelliklere sahip olması gerektiğine inanıyor. “Süreçlerimiz modüler ve farklı teknik özelliklere sahip malzemeler elde edilebiliyor. Bu da hedef pazar olarak birden fazla sektöre odaklanmamızı sağlıyor.
“İlk endüstriyel tesisin validasyonundan sonra, bu validasyonda üretilen bilgiden yararlanarak hızlı bir uluslararası genişleme planını hedefledik. Mevzuatları ve gelenekleri teknolojimizi çekici kıldığı için odak noktası Avrupa, özellikle de İskandinav ülkeleridir. Bazı çok uluslu şirketler bizimle iletişime geçti ve sınai mülkiyetimizi korurken hızlı bir uluslararasılaşma için anlaşmalara varıyoruz” diyor.
“Büyük miktarda bitki atığı üreten ve aynı zamanda ambalaj üretimi için biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler arayan şirketler, pazar seçeneklerini genişletirken karlılık ve daha fazla verimlilik elde edebilirler. Kendi fabrika atıklarını hammaddeye dönüştürerek değer vermek sadece döngüsel bir çözüm değil, aynı zamanda atık yönetiminde tasarruf etmenin bir yolu” diyor Arancha.
Meyve ve sebzeler maruldan bir kapta
Feltwood ürünleri, 30’dan fazla farklı bitki atığından elde edilen %100 bitki liflerinden yapılıyor. Ağırlıklı olarak marul, enginar ve ananas kullanılıyor.
Şirketin dört özel pazar için farklı özelliklere sahip, tamamı biyolojik olarak parçalanabilen, geri dönüştürülebilir ve gübrelenebilir üç malzemesi bulunuyor;
- İnşaat sektörüne, soğuk odalara ve modüler çatılara odaklanan Feltwood Insulation,
- Koruyucu paketleme için ideal özelliklere sahip Feltwood Anti-Impact,
- Hafif ambalaj endüstrisi (küçük tekne şeklindeki kaplar) için Feltwood Pack,
- Mobilya gibi büyük direnç gerektiren uygulamalar için ideal bir malzeme olan Feltwood Hard.
Arancha Yáñez; “Şu anda gerekli testleri yapmamıza yardımcı olan şirketlerle birlikte çalışarak ölçekli bir endüstriyel üretimi değerlendiriyoruz. Buradaki zorluk, özellikle zamanında, mümkün olan en verimli şekilde yapmak ve daha yeşil ürünler üretip satmak ve üretimlerinden plastiği çıkarmak isteyen şirketlerden aldığımız büyük talebi karşılamaktır. Atık üreten şirketler de bununla neler yapabileceklerini bulmak için çözümler aramak için bize geliyor” diyor.
Şirketin CEO’suna göre, sürecin kendisi çok fazla enerji gerektirmiyor. Arancha Yáñez; “Hedeflerimizden biri verimli ve optimize edilmiş bir süreç tasarlamak ve karbon ayak izini en aza indirmek. Örneğin, ilk işlemin üretim yerinin yanında gerçekleşmesi ve böylece gereksiz taşımanın sınırlandırılması veya üretimde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması. Kullanılan hammadde bitki atığıdır ve üretim alanında bulunabilecek farklı atık türlerine uyum sağlamak çok büyük bir avantajdır” diyor.
Döngüsel ekonomi, enerji tasarrufu ve taahhüt
Arancha, iş modelini patentin kullanımına lisans vererek bir teknoloji transferi olarak açıklıyor. “Bu model, daha kısa sürede daha fazla şirkete ulaşmayı mümkün kılıyor ve bu nedenle dünya çapında daha büyük bir etkiye sahip. Çevre dostu malzemelerin plastik ve diğer toksik malzemelerin yerini alabilmesi için üretimin mümkün olan en kısa sürede başlayacağını umuyoruz” diyor.
Feltwood gerçekten de üçlü bir eylem şirketi olarak sunuluyor ve şirket olumlu bir ekonomik, sosyal ve çevresel etkiye sahip olmaya odaklanıyor:
- Ekonomik: Atıkları değerli ürünlere dönüştürerek, tarımsal üretimlerin karlılığını artırarak, kırsal yerleşimlerin gelişimini destekleyerek ve döngüsel bir ekonomi yaratarak ekonomik
- Sosyal: Toksik maddelerin kullanımını azaltarak insanların sağlığını korumak ve özellikle çocuklar için daha güvenli ürünler sunarak sosyal
- Çevresel: Kirleticilerin kullanımını azaltarak ve tarım tarafından üretilen bitki atıklarını yeniden kullanarak, akiferlerde son bulmasını veya yakılmasını önleyerek, ayrıca ağaçların kesilmesini azaltarak çevresel
Tarımdan kaynaklanan bitkisel atıkların fazlalığı ve genellikle hayvan yemi veya biyogaz için kullanıldığı ve atık oluşumunun yüzde yüz önlenmediği düşünüldüğünde Feltwood döngüsel ekonomiye katkısı açısından atığa daha fazla değer vererek hem çevresel hem de ekonomik kazanç sağlayabilen bir model olarak göze çarpıyor.