Geçtiğimiz günlerde Almanya’da bilim insanlarının katılımıyla iklim değişikliği konulu bir toplantı düzenlendi. Katılımcı bilim insanlarının ortak kanısı ise uzak noktalara yapılan küresel tatil ve turizmin küresel ısınmaya olan olumsuz etkisi idi.
Turizm Sektörü ve Sera Gazları
Sera gazları olarak ifade edilen bileşenlerin doğaya salınması sonucu atmosferde biriken ve hava sıcaklığının artmasına yol açarak küresel ısınmaya yol açan gazların, turizm sektöründe özellikle uzun uçuşlar sonrası hava yolu taşımacılığı ile ortaya çıktığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletlerin 2015 Paris Anlaşması’nda iklim şartlarının korunmasına ve düzeltilmesine yönelik kararlar alınmıştı. Almanya’nın Bonn şehrinde bir araya gelen bilim adamları ise bu hedefin nasıl gerçekleştirilebileceğini masaya yatırdılar. Ortaya konulan veriler özellikle küresel turizm nedeniyle yapılan seyehatlerin 4,5 milyar tonluk karbon salınımına yol açtığını ortaya koydu. Bu büyüklükteki salınımın arkasında ise uçuşlar, hediyelik eşya üretimleri, konaklama nedeniyle artan sarfiyatlar, yemek programları ve diğer sosyal aktiviteler olarak sıralanıyor. Yine ortaya konulan veriler bu rakamın yıllar boyu sürekli artış gösterdiği yönünde. Özellikle uçak yolculuğunun bu listedeki olumsuz payı en büyük bölümü oluşturuyor. Kullanılan jet yakıtı ve kullanılan oksijen miktarı bu yolculuk şeklinin olumsuz etkileri nedeniyle maliyetinin arttırılmasının caydırıcılık oluşturulması anlamında katkı sağlayabileceği düşünülüyor. Şu anki haliyle turizm uçuşlarının küresel emisyondaki payı yüzde 8 olarak görünmekte.
Ek Vergi Alınmalı
Paris anlaşması uyarınca hedeflenen amaca göre küresel ısınma, geçmiş yılların sıcaklık ortalamasının en fazla 2 derece fazlası olması yönündeydi. Ancak bilimsel verilerin ortaya koyduğu gerçek küresel ısınmanın geçmiş yıllardaki ortalama sıcaklıkların 3 derece bile üzerine çıkabileceğini göstermekte. Bu göstergelere dayanarak hazırlanan önlem planında, özellikle karbon salınımını arttıran faaliyetlerden ek vergi alınarak bu faaliyetin azaltılmasının sağlanması yönünde. Diğer yandan yapılan projeksiyonlar, yakın gelecekte hava taşımacılığının şu anki kullanımının iki katına ulaşacağını gösteriyor.
Çevreci Bilinç Arttırılmalı
Tüm bu yaşanan gelişmeler ışığında farklı ülkelerin farklı insanları olarak değil, küresel bir bakış açısı ile tüm dünya insanlarının ekolojik denge ve küresel ısınma sorunlarına aynı derecede önem göstererek ve faaliyetlerimiz sonucu doğaya verdiğimiz zararı en aza indirgeyip, yeşili koruyarak ve yeşil alanları arttırarak karbon emisyonlarını azaltarak, küresel ısınma sorununun üstesinden gelebileceğimiz ifade ediliyor.
Düşüncelerinizi Paylaşın