SOUJI ile Bitkisel Atık Yağlar Evlerde Sabuna Dönüşüyor

döngüsel ekonomi örnekleri

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Bunun yaklaşık 350.000 tonu bitkisel yağ atığı olarak tüketilemez hale geliyor. Her 100 kişiden 90’ı kullanılmış atık yağları lavaboya dökerek temizliyor. Lavaboya dökülen yağlar atık sularla birlikte kanalizasyonlara, göllere ve denizlere karışıyor. Yağlar çöpe döküldüklerinde ise çöplük alanlarda önce toprağa daha sonra kullanılabilir yer altı sularına karışıyor.

Yalnızca bir litre yağın bir milyon litre suyu kirletebileceği gerçeğini düşündüğümüzde durumun ciddiyeti ve aslında atık yağ geri kazanımının ne denli önemli olduğu gerçeğiyle karşılaşıyoruz.

Okuyun: Atık Yağların Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Su ve toprağa karışması halinde çevreye ciddi zarar veren bitkisel atık yağların geri dönüştürülmesine yönelik çoğu yöntem biyodizel üretimine odaklanmaktadır, ancak ne yazık ki biyodizel üretiminin yapılıyor olması kişisel bazda geri kazanımı teşvik edici yeterlilikte değil.

Elbette kanalizasyona yemeklik yağ dökmek yalnızca suları kirletmekle kalmaz aynı zamanda boru ve kanalizasyon tıkanmalarına katkıda bulunur, atık su arıtma alanındaki maliyetleri artırır ve nehirlerimizde yüzey yağ filmlerinin oluşmasına neden olarak ekosistemlerin değişimine yol açar.

Sergio ve Catalina isimli iki İspanyol girişimci tüm bu sorunların üstesinden gelmek için ben ne yapabilirim sorusuyla yola çıkarak kullanılmış yemeklik yağ ile karıştırılan bir sıvı olan SOUJI’yi üretti.

atık yağ geri kazanım

SOUJI, kullanılmış yemeklik yağı sadece bir dakika gibi bir sürede çevre dostu sabun ve çamaşır deterjanına dönüştürmek için bitkisel ve mineral kökenli maddelerden oluşan sıvı bir formülden oluşuyor. Kostik veya toksik maddeler içermediğinden ve hoş bir aromaya sahip olduğundan formülün kullanımı güvenlidir, bu da elde edilen karışımı örneğin çamaşır deterjanı, bulaşık makinesi deterjanı veya temizlik için kullanılabilecek mükemmel çok amaçlı bir ürün haline getiriyor.

SOUJI, formülü atıkları yalnızca bir dakika içinde kullanışlı, çevre dostu bir ürüne dönüştürdüğü için geleneksel yöntemle karşılaştırıldığında, yeniden kullanımı ve döngüsel ekonomiyi en baştan, daha kolay, daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde teşvik ettiği söylenebilir.

Projenin başlangıcından bu yana iki yıl bile geçmemiş olmasına rağmen SOUJI, Aecoc Kongresi, Yenilik Hibe 18 ve Unltd İspanya’nın hızlandırma programı gibi çeşitli yarışmalarda şimdiden takdir aldı.

SOUJI sayesinde artık kullanılmış yemeklik yağı bir temizlik ürününe dönüştürebilmek mümkün, bu da döngüsel ekonomi ürünleri vizyonu açısından ilham verici olarak görünüyor.

Mevcut kalkınma modeli artık gezegen için kabul edilebilir değil, bu nedenle tüm gıda sisteminin değiştirilmesi gerekiyor, aksi takdirde sonuçlar acımasız olacaktır.

SOUJI’nin arkasındaki hevesli ekip ile birlikte 5 yıl içinde kullanılmış yemeklik yağın geri dönüştürülmesine yönelik alternatif yöntemlerde öncü olarak konumlanmak istediğini belirtiyor.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.