Atık Yağ Nedir?

Yazan Ekolojist

Yağlar belli bir kullanım süresine sahiptir. Kullanım sürecinde ortaya çıkan kirler, metaller karıştırılan diğer kimyasallar yağın doğal halini kaybetmesine ve artık kullanılamayacak hale gelmesine neden olurlar. Bu tanım atık yağ nedir sorusuna cevap olarak verilebilir. Günümüzde hızla artan nüfus, insanların her gün değişen yaşam şekilleri ve alışkanlıkları, teknolojik gelişmeler doğal çevrenin tahrip olmasına neden olmaktadır. Değişen bu tabiat düzeni atık oluşumunu da beraberinde getirir. Bu atıkların çoğunluğu kimyasal yapılarından dolayı doğaya karışmadan uzun yıllar varlığını sürdürmektedir. Bu atıklardan biri de yağlardır.

Atık Yağların Çevreye Zararları

Yağın yoğunluğu sudan daha düşük olduğu için yağ döküldüğü suyun yüzeyine çıkar. İşletmelerden ya da herhangi bir sebeple göllere ve akarsulara dökülen yağlar suyun yüzeyinde birikir. Bu durum suyun havadan oksijen almasını engeller ve su içerisinde yaşayan canlıların zarar görmesine neden olur. Yalnızca işletmeler değil bireyler de evlerinde atık yağlarını (çoğunlukla kızartma yağları) musluktan dökerek çevreye zarar vermektedir. Çünkü dökülen yağlar öncelikli olarak borulardan çevreye karışır aynı zamanda da kanal borularının tıkanmasına neden olmaktadır. Musluktan dökmek yerine çöpe atmak da bir çözüm değildir. Çünkü çöplerdeki yağlar her zaman yangın riski oluşturur. Herhangi bir şekilde toprağa karışan yağlar topraktan yer altı kaynaklarına ulaşarak onlarında kirlenmesine neden olur ve unutulmamalıdır ki yeraltı kaynakları bizim gelecekteki su kaynaklarımızdır.

Geri Dönüşüm Atık Yağlara Tek Çözümdür

Atık yağlar geleceğimiz için büyük risk oluşturmaktadır. Kuruluşlar ve bireyler olarak bu duruma bir çözüm yolu aramalıyız. Bu çözümün adı da geri dönüşümdür. Atık yağları musluklardan dökmek ya da çöpe atmak yerine kapalı kaplar içerisinde atık yağ toplama alanlarına götürerek çevre temizliğine katkıda bulunabiliriz. Peki, bu tesislerde atık yağlar neye dönüşür? Toplanan atık yağlar geri dönüşüm tesislerinde biodizel adı verilen hayvansal ve bitkisel yağlardan üretilen yenilenebilir yakıtlara dönüştürülür.

Duyarlı olmalıyız!

Artan nüfus üretimi atık oluşumunu da beraberinde getirmektedir ve çok üretim çok atık oluşumuna neden olur. Öncelikli olarak yapılması gereken, bilinçlenmek ve atık yağlar hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Ardından minimum atık ortaya çıkartacak üretim yöntemleri bulmak için çalışmalı ve var olan atıklar için ise geri dönüşüm faaliyetleri arttırılmalıdır. Bireyler kendi evleri için sanayi işletmeleri ise kendi kuruluşları için atık yönetim planları oluşturarak geleceğe katkıda bulunmalıdır.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

1 Yorum

Düşüncelerinizi Paylaşın