Plastik Gezegen mi? Mavi Gezegen mi?

gezegen b yok

Uluslararası bir araştırma, 1945’ten beri insanlık tarafından Dünya’yı tamamen streç filmle kaplayacak kadar plastik üretildiğini söylüyor. İnsanlar dünyada 300 milyon ton plastik üretiyor ve bu rakam her yıl giderek artıyor. Ne yazık ki üretilen bu plastiklerin sadece %12’si geri dönüştürülüyor. Geri kalan %88’i ise çöplüklere, nehirlere, denizlere ve okyanuslara gidiyor. Daha da kötüsü, 2050 yılına kadar insanlar tarafından üretilen plastik miktarının 34 milyar ton olacağı tahmin ediliyor.

2050 yılına kadar mevcut iş yapış şekilleri değişmezse, okyanuslardaki tüm plastik, okyanuslardaki tüm balıkların ağırlığından daha fazla olabilir. Plastikler, endüstride kullanımları çok geniş ve yaygın olduğu için hayatımızın her yerinde bulunuyor. Ucuz, dayanıklı ve çok yönlü bir malzeme olması nedeniyle elektronikten otomotiv endüstrisine kadar hemen hemen her şey plastik içeriyor.

Çoğu insanın plastik tüketimi, plastik poşetler, kahve/çay bardakları, su ve içecek şişeleri, çoğu gıda ambalajı, paket servisler vb. gibi tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor. Plastik tüketimini azaltmak için bireysel olarak yapabileceğimiz bir çok şey var. Ama dürüst olmak gerekirse, daha güçlü hükümet politikaları ve eylemleriyle, plastik üretiminin ve kullanımının azaltılmasını teşvik etmek, yeniden kullanım modelleri geliştirmek, %100 geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir ambalajlar tasarlamak, geri dönüşümü artırmak, geri dönüştürülmüş, sorumlu yönetilen ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen içeriklerin kullanılması gerçekten yapılması gereken temel değişikliklerdir.

Aslında, plastiklerin geleceğini yeniden düşünmek ve yeniden tasarlamak en acil ihtiyaçtır. Tüm bireyler, şirketler, akademi, hükümetler, STK’lar ve diğer kuruluşlar aktif olarak harekete geçmelidir, aksi takdirde gezegenimizi plastik atık krizinden kurtarmak için çok geç olacak!

Peki, biz bireyler plastik atıkların gezegenimiz üzerindeki etkisini hafifletmek için neler yapabiliriz?

Kendinize dürüst olun

Her şeyden önce kendinizi plastik kullanmadan yaşayabileceğinize ve bunu dünyamızın sağlığı için yapmanız gerektiğine inanın. Kendi plastik tüketiminizi yönetmek istiyorsanız öncelikle ne kadar plastik kullandığınızı tespit ederek başlayın. Ardından günlük hayatınızı ve alışkanlıklarınızı düşünmeye başlayarak bir liste yapın. Sonra kullandığınız ürünleri farklı malzemelerle veya yeniden kullanılabilir seçeneklerle değiştirme üzerinde düşünün. Plastik kullanımınızı özellikle de tek kullanımlıkları azaltmak oldukça mümkün. Çünkü hiçbir plastiğin yeri doldurulamaz değildir!

Basit başlayın

Dürüst olmak gerekirse, plastiğin ne kadar zararlı olduğunun farkına vardığınızda paniklemeye başlayabilirsiniz. Ancak kendinizi düşüncelerde kaybolmuş ve bunalmış hissetmeyin ve bir an önce küçük adımlarla değişikliklere başlayın. İlk yapacağız şey alışverişlerinizdeki tek kullanımlık ve gereksiz ambalajlardan, tek kullanımlık ürünlerin kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak olsun. Bunun önüne geçmek için yanınızda alışveriş için çanta ve kaplar taşıyabilirsiniz.

Bir müşteri olarak, başlangıçta plastiksiz alışverişi çok zor bulabilirsiniz. Çünkü marketlerde veya dükkanlarda meyveler, sebzeler, tahıllar, vb. ürünlerin neredeyse tümü plastik ambalajdadır. Bir sonraki adım ise, her yerde yanınızda bir su şişesi taşıyın. Kendi kahve termosunuz için yatırım yapın ve öğle yemeği siparişleriniz için yeniden kullanılabilir çatal-bıçak-kaşık takımı edinin. Son olarak polyester, akrilik, likra, elastan, naylon gibi sentetik malzemelerden yapılmış kıyafetler almayı bırakın. Böylece sadece plastik kullanmayı değil plastikleri giymeyi de bırakın!

Elinden gelenin en iyisini yap

Neredeyse plastik ambalaj sarılmamış bir ürün bulmakta zorlanıyoruz. Satın alacağınız ürünlerin ambalajlarına dair etiket bilgilerini okuyun. Geri dönüştürülebilir olup olmadığını öğrenin. 1 Temmuz’da başlayacak “Plastic Free July” hareketine katılın. Bir ay boyunca elinizden gelenin en iyisini yapın ve neler başarabileceğinizi deneyimleyin. Hedefinizi yakınlarınız ve arkadaşlarınızla paylaşarak onları da bu hareketin bir parçası olmaya teşvik edin.

geri dönüşüm

Plastik kullanımınızı azaltmak hem kendiniz hem de dünyamız için önemli bir adım.

Plastiklerin sadece denizler ve okyanuslar için zararlı olmasının yanında hayvanlar ve sağlığımız için de olumsuz etkileri olduğunu unutmayın.

Dünyamızı yaşanacak daha iyi bir yer haline getirmek için son nesil olduğumuzu unutmamalıyız.

Çok geç olmadan plastik kirliliğini durdurmak için bireysel olarak yapabileceklerinizi yapın, tüketici olarak taleplerinizi üretici şirketlere iletin.

Bu değişim hareketinde yer alın ve gezenimizin plastik bir gezegen haline gelmesinin önüne geçin.

Çünkü o bizim Mavi Gezegenimiz!

Yazar Hakkında

Şeyda DAĞDEVİREN HILL

Kıdemli Proje Yöneticisi
SKD Türkiye

Şeyda Dağdeviren Hill, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, atık yönetimi ve plastik kirliliği konusunda çok sayıda proje ile kamu ve özel sektörle 17 yıldır çalışan Çevre Yüksek Mühendisidir.

Şu anda döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik alanında öncü olan SKD Türkiye'de Kıdemli Proje Yöneticisi olarak çalışmaktadır. SKD Türkiye, Türkiye'de plastikler için döngüsel ekonomi yaratmak amacıyla ortak bir vizyon ve hedefle çalışmalar yürütmektedir.

SKD Türkiye döngüsel ekonomi çalışmaları kapsamında yürüttüğü projelerden bir tanesi İş Dünyası Plastik Girişimi-İPG'dir. İPG, plastikler için döngüsel bir ekonomi oluşturmak için çözümler uygulamak üzere ulusal düzeyde kilit paydaşları bir araya getiren bir girişimdir. Şeyda, plastikler için döngüsel bir ekonomi için tüm üyelere teknik rehberlik ve destekten sorumludur. Projedeki diğer önemli rolü, İPG'nin çalışma planını yönetmek ve uygulamak, taahhüt süreçlerini gözden geçirmek ve şirketleri ekibiyle birlikte sürdürülebilir ve döngüsel ambalaj konusunda eğitmektir.

LinkedIn'de Ziyaret Et