Aksiyon Alma Zamanı: Yapay Et Üretimine Geçiş

yapay et nedir
Yazan Ekolojist

Avrupa Komisyonu, 27 Nisan’da “Katliam Çağını Sonlandır” adlı bir Avrupa Vatandaş Girişimi’ni (ICE) onaylamaya karar verdi. Basit bir ifadeyle, çiftlikleri hayvancılık endüstrisi için Avrupa OTP (Ortak Tarım Politikası) sübvansiyonlarından çıkarmayı ve bu fonları daha yeşil ve daha sürdürülebilir alternatiflere yönlendirmeyi amaçlayan resmi bir imza toplama (basit bir dilekçe değil, yasal bir eylem) kampanyası başlattı.

Hücresel tarım ve bitki bazlı gıdaların üretimi gibi hayvanların öldürülmesini içermeyen. 2012 Lizbon Anlaşması’nın belirlediği tüm kriterleri karşıladığı için AB tarafından yasal olarak kabul edilebilir bulunan ECI’nin lansmanı 5 Haziran Pazar günü gerçekleşti. Tarih, Haziran ayının ilk Pazar günü kutlanan hayvan hakları konusunda farkındalık yaratmaya adanmış bir gün olan Ulusal Hayvan Hakları Günü ile örtüştüğü için organizasyon komitesi tarafından seçildi.

İtalyan aktivist Nicolas Micheletti’nin başkanlığındaki uluslararası örgüt End the Slaughter Age, Avrupa Birliği’nin yedi üye ülkesinden bir yıl içinde en az 1 milyon imza toplamayı hedefliyor. Komisyon bu doğrultuda aksiyon almaya başladı. Bu eşik aşıldığında, aslında inisiyatifin uygulanıp uygulanmayacağına karar vererek harekete geçmesi ve kararı açık ve kapsamlı gerekçelerle desteklemesi gerekecektir.

İklim değişikliğinin etkisi giderek daha dramatik hale geldiğinden ve hayvancılık endüstrisi, CO2 ve diğer sera gazı emisyonlarının ana katalizörleri arasında yer aldığından, çok daha sürdürülebilir olduğu düşünülen, ağırlıklı olarak bitki bazlı ürünlere dayalı diyetlerin tercih edilmesi konusunda hızlı ve net kararlar alınması da bekleniyor.

yapay et üretimi

Yapay Et Üretimi Neden Önemli

End The Slaughter Age girişimi, tam olarak bu etik, sürdürülebilir ve sağlıklı alternatifleri herkesin, yani hayvanların, insanların ve gezegenin yararına kolaylaştırmayı amaçlıyor. Örgütün başkanı Nicolas Micheletti, “Sebze eti, ekili et veya yapay et, üretilen aynı miktarda et için yüzde 90’ın üzerinde daha az sera gazı emisyonu üretiyor ve daha az kaynak, yani toprak, su vb. gerektiriyor.” dedi.

İklim Kıyametinin, BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) verileri gibi bilimsel verilere dayanan saati olan İklim Saati, geri dönüşü olmayan, yani aşılması gereken noktaya sadece 10 yıl kaldığını hatırlatıyor.

Sanayi öncesi döneme göre ortalama sıcaklık artışının 1,5 °C derecenin üstünde olması insanlık için feci sonuçlar ve tarif edilemez acılar getirecektir. Tüm bu nedenlerle, yoğun hayvancılık ortadan kaldırılmayacak olsa bile, daha sürdürülebilir ve ekolojik gıda alternatiflerine giderek daha fazla yer verilmesi gerekli olacaktır. End The Slaughter Age gibi girişimler bu noktalara ışık tutacak itici bir güç niteliğinde.

İmzacı olmak isteyen Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin vatandaşları buradan kampanyaya katılabiliyor.  

Websitesi : End The Slaughter Age

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi