İklim Değişikliğinin Maliyetleri

iklim değişikliği

Dünyada iklim değişikliği maliyetlerine bakıldığında çok çarpıcı maliyetlerle karşılaşmak kaçınılmazdır. İklim değişikliği artık bazı kuruluşlar tarafından ticaret savaşlarını ateşleme potansiyeline sahip en önemli iş risklerinden biri olarak görülmektedir.

Doğal afetler 2022’de 313 milyar dolar ekonomik kayba neden oldu

Sigorta şirketi Aon’un yaptığı tahmine göre, çoğu iklim krizinden kaynaklanan doğal afetler, 2022’de 313 milyar dolarlık küresel ekonomik kayba neden olmuş ve bunların yarısından azına sigorta yapılmıştır. (25 Ocak-Reuters)

Sigorta sektörünün kapsadığı doğal afetlerden kaynaklanan kayıplar, 132 milyar $ ile 21. yüzyıl ortalamasının %57 üzerindedir ve bu durumla %58’lik küresel bir ‘koruma açığı’ eklenmiştir.

2022 yılında yine sel ve kasırga gibi yıkıcı olayların sayısı artarken – 2000 yılıyla karşılaştırıldığında 396 olan bireysel olay ortalaması, en az 421 bireysel olay olarak bulunmuştur. – Aon raporuna göre bu durum, koruma açığının en düşüklerinden biri olmuştur.

Rapora göre, küresel sigortalı hasarların %75’i Amerika Birleşik Devletleri’nde Eylül 2022’de Florida’yı vuran Ian Kasırgası ile meydana gelmiş ve toplam 95 milyar dolarlık ekonomik kayıptan 50 ila 55 milyar dolar arasında sigortalı hasara neden olmuştur.

Ian Kasırgası, sigorta sektörünün karşılaştığı en pahalı ikinci doğal afettir.

2022’de doğal afet olayları nedeniyle yaklaşık 31.300 kişinin öldüğünü tahmin edilmektedir ve bunların yaklaşık üçte ikisi, Haziran ve Temmuz ayları arasında Avrupa’daki şiddetli sıcak hava dalgalarıyla bağlantılıdır.

Avustralya’da ise, sellere bağlı sigortalı kayıpları 4 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşmıştır. La Nina adlı yağışlı hava, etkilerini 2022’ye kadar genişletmiş ve ülke çapında şiddetli yağışlara ve sellere neden olmuştur.

Newyork Times’ın haberine göre İklim Değişikliği Ticaret Savaşlarında Yeni Bir Çağ Başlatabilir; çevresel felaketlerle mücadeleyi amaçlayan politikalar, daha sık bir şekilde sınır ötesi ticaret savaşlarına yol açabilir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa, yeşil enerji geçişini hızlandırmayı amaçlayan sübvansiyonlar, tarifeler ve diğer politikalar önermekte veya uygulamaya koymaktadır. Ancak uygulanan bu politikalar genellikle yabancı ülkeleri ve şirketleri dezavantajlı duruma düşürmektedir.

İklim değişikliği sonuçlarının maliyetleri tüm Dünya üzerinde giderek artmaktadır. Yaşama yerlerimizi ve yaşama biçimlerimizi farkına vararak değiştirmek zorundayız.

Son olarak hep birlikte yaşadığımız 2023 Kahramanmaraş Depremi’nin TÜSİAD tarafından açıklanan bilgiye göre 70-75 milyar dolar konut zararı, 10,4 milyar dolar milli gelir kaybı ve 2,91 milyar dolar iş günü kaybı olmak üzere, toplamda 84,06 milyar dolar hasara neden olması beklenmektedir.

Acılarımızın çok olduğu, farkındalığımızın ve vicdanımızın arttığı bu zor günlerde tercihlerimizi değiştirmenin tam zamanı, Çevreyle ve doğayla uyumlu yaşamayı tercih edelim, belki de esas olan köylere dönüp toprakla barış yapmamızdır.

Kaynak: Yahoo Finance

Yazar Hakkında

Didem Samurkaş

Bilgisayar Mühendisiyim, evliyim toplumsal hayatı niye böyle yaşıyoruz, birbirimizle olan ilişkilerimiz nasıl oluşuyor sorularıma yanıt bulmak amacıyla önce Sosyoloji yüksek lisansını tamamladım, şu an Sosyoloji doktora programına devam ediyorum. Tez çalışmalarımı gıda ve tarım üzerine yapıyorum.

LinkedIn'de Ziyaret Et
Instagram'da Ziyaret Et
Facebook'da Ziyaret Et