Santa Ana rüzgarları, Güney Kaliforniya’da orman yangınlarına neden oluyor. Yükselen sıcaklıklar, bölgeyi tehdit ediyor.
4 Aralık Pazartesi akşamı Kaliforniya’da şiddetli Santa Ana rüzgarları tarafından tetiklenen yangın, bu hafta Los Angeles alanını tehdit ediyor. Kaliforniya Orman ve Yangından Korunma Bölümü Sözcüsü Scott McLean, Çarşamba günü fırtına ile birlikte gelecek kuvvetli rüzgarların, kuru çalıların ve tek basamaklı nem değerlerinin en ufak koru aleve çevirebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Orman yangınları insan faaliyetleri sonucu oluşan son derece karmaşık olaylar. Bu karmaşıklığa iklim değişikliğinin etkileri de eklendiğinde Kaliforniya’nın hali hazırda yangına meyilli manzarası giderek daha büyük felaketlere dönüşüyor.
Yangınlar ve iklim değişikliği arasındaki bağlantı nedir?
Yapılan araştırmalar, Kaliforniya’da yaşanan sıcak ve kuru hava şartlarının, insan kaynaklı ısınmadan kaynaklandığını gösteriyor.
Yüksek sıcaklıklar, bitki ve topraktaki nemi çekerek ortaya en ufak kıvılcımın büyük yangınlara dönüşebileceği susuz ve kuru bir manzara çıkarıyor.
Sıcaklığın artması orman yangınlarını tetikliyor. Orman yangınları dünyadaki oksijen dengesi üzerinde ters etki yaratarak bitki ve hayvan türlerinin sayısını azaltıyor.
20. yüzyılın ikinci yarısında Kaliforniya’nın ortalama sıcaklığı yaklaşık 2 Fahrenheit derece arttı. Bu durum ağaç, ot ve çalıların kurumasına yol açtı.
UCLA iklim bilimcisi Daniel Swain “bu yangının oluşumunda iklim değişikliğinin kurutucu etkisi açıkça görülüyor.” dedi.
Kolombiya Üniversitesi Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi İklim Bilimcisi Park Williams ise Kaliforniya’daki yangını değerlendirirken, “Sıcaklıklar artmaya devam ettiği sürece büyük yangınlar için potansiyel oluşması kaçınılmaz” dedi.
Islak kış ve bahar neden yardım etmedi?
Kaliforniya’nın iklimi bir model izliyor: Islak, serin kışlar, ardından uzun ve kuru yazlar. Bu yılın ıslak kışları bitki örtüsünün bolluğuna neden oldu. Ancak yaz ayları yetişmiş bitki örtüsünün kurumasına neden olan rekor sıcaklıklara ulaştı. Öyle ki kış aylarında gelen yağış, yazın oluşan rekor kuraklık seviyelerini düzenleyebilecek yeterlilikte olmadı.
Bu yangınlar neden bu kadar hızlı yayılıyor?
Rüzgarın büyük yangınlar üzerindeki etkisi oldukça fazla. Güney Kaliforniya’dan gelen Santa Ana rüzgarları ve Kuzey Kaliforniya’dan gelen Diablo rüzgarları, sıcak ve kuru olması nedeni ile ortamdaki nemi azaltarak yangının şiddetlenmesine neden oluyor.
National Weather Service, ülkedeki rüzgarın yaklaşık saatte 79 mil hıza ulaştığını bildirdi. Rüzgarla ortaya çıkan yangınlar saniyeler içinde yüzlerce km yol alabiliyor.
Aşırılıklar iklim değişikliği ile daha da kötüleşecek mi?
Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuarları ve Utah Eyalet Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan son araştırmalar, Kaliforniya’daki aşırı kuraklık ve selin yüzyılın sonuna kadar yüzde 50 artacağını ve yangına meyilli kurak bitki örtüsünün oluşmasını tetikleyeceğini belirtiyor.
Çalışmada, küresel karbon emisyonları yüksek seviyede devam ederse, aşırı kurak dönemlerin iki katına çıkacağı belirtiliyor.
Kışları artan frekansa sahip olacak yağışların yazları oluşacak kuraklıklar konusunda yeterince efektif olamayacağı da ayrıca belirtiliyor. Aşırılıkların oluşacak yangınlara zemin hazırlayacağı söyleniyor.
İnsan kaynaklı iklim değişikliğine inanmayan ve Paris Anlaşmasını tanımayan Donald Trump için bu korkunç tablo umarız etkili olur.
Düşüncelerinizi Paylaşın