Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapılan oylama sonucunda, plastik tabak, çatal, bıçak, kaşık ile pipet, kulak çöpü gibi tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını öngören tasarı kabul edildi. Yapılan oylamada milletvekillerinin 571’i tasarının lehinde, 53’ü ise aleyhinde oy verdi. 34 milletvekili ise çekimser oy kullandı.
İlginizi Çekebilir: Plastik Kullanımını Azaltacak 10 Müthiş Öneri
Çevrenin korunması amacıyla tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını öngören tasarıyı Avrupa komisyonu Mayıs ayında sunmuştu.
2021 Yılına Kadar Tamamen Yasaklanacak
Yeni düzenleme ile başka bir maddeden üretilebilecek tek kullanımlık plastik ürünlerin 2021 yılına kadar Avrupa Birliği’nde (AB) tamamen yasaklanması öngörülüyor. Bunun yanı sıra AP, yasak kapsamında olmayan plastik ambalajlar ve bardak kullanımının ise 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltılmasını talep etti.
AP, Avrupa Komisyonu’nun yasak kapsamına almak istediği ürünlerin listesini de genişleterek fast food zincirlerinde kullanılan polistiren (PS) köpük ve strafor kapların da yasaklanması talebinde bulundu.
Plastik İçeren Sigara Filtrelerine de Yasak Geliyor
Buna ek olarak, plastik içeren sigara filtrelerinin sayısının da 2025’e kadar yüzde 50, 2030’a kadar da yüzde 80 oranında azaltılması talep edildi.
AP’de kabul edilen tasarıda, plastik şişelerin de ayrıca toplanması öngörülüyor. AB’ye üye ülkeler 2025 yılına kadar plastik şişelerin yüzde 90’ının geri dönüşümünü sağlamakla yükümlü olacak. Üreticilere de ciddi sorumluluklar getiriliyor. Üretimde kullanılan plastik şişelerin de en az yüzde 35’inin geri dönüşüm ile üretilmiş olması isteniyor.
Balıkçılara da Yükümlülükler Getiriliyor
Yeni düzenlemede öngörülen maddelerden biri de balıkçı ağlarını kapsıyor. Buna göre, AB ülkeleri denizlerdeki balıkçı ağlarının en az yüzde 50’sinin toplanmasından yükümlü olacak.
AP, kapsamı daha da genişleterek, plastik çöpün toplanması, deniz ve kıyıların temizlenmesi ve geri dönüşüm masraflarına balıkçılık malzemeleri ve sigara üreten şirketlerin de katkı sağlamasını talep ediyor.
Parlamenterler, bir sigara izmaritinin yaklaşık 500 ile 1000 litre suyu kirlettiği bilgisini paylaşarak, izmaritin doğadan tamamen yok olması için yaklaşık 12 yıl gibi bir süre geçmesi gerektiğini işaret ediyor.
Yeni düzenleme, AB’ye üye ülkelerin parlamentolarında da kabul edildikten sonra uygulamaya konulabilecek. Belçikalı liberal milletvekili Frederique Ries, Avrupa’nın okyanuslardaki plastik çöpün yalnızca küçük bir kısmından sorumlu olmasına rağmen, AB’nin denizlerin kirliliğine çözüm konusunda öncü bir rol oynaması gerektiğine dikkat çekti.
Avrupa Parlamentosu’nun Sosyal Demokrat Partili üyesi Jo Leinen da, “çöplerle kirlenen deniz ve kıyıların doğa ve hayvanları tehdit ettiğini” vurgulayarak, yeni düzenlemenin plastik atıkların yüzde 70 oranında azaltılmasını hedeflediklerini belirtti.
Avrupa Komisyonu’nun verdiği bilgilere göre, AB sınırları içinde yılda yaklaşık 26 milyon ton plastik çöp üretiliyor.
Kullanıldıktan sonra uygun şekilde geri dönüşüme kazandırılmayan plastik ürünlerin büyük bölümü denize karışıyor.
WWF’i Akdeniz’deki kirlilik ile ilgili yayınladığı rapor ve diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
ABD’li bilim dergisi Science’da yer alan bir haber plastik kirliliğinin ne derece ciddi boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor. Habere göre yılda yaklaşık 8 milyon ton plastik atık denize atılıyor. AB Komisyonu’na göre, denizlerdeki çöpün yüzde 85’ini plastik maddeler oluşturuyor. Bunların yarısı tek kullanımlık plastik ürünlerden, dörtte biri ise balıkçıların kullandığı malzemelerden kaynaklanıyor.