Kolombiya’da Hedef Orman Kaybına Yol Açmadan Çikolata Üretimi

Yazan Ekolojist

İnsanoğlu için vazgeçilmez bir lezzet olan ve çoğumuzun lezzetine katılarak kısa sürede tüketiverdiği çikolata sadece tropikal iklim bölgelerinde yetişen bir o kadar hassas olan kakao ağaçlarının çekirdeklerinden yapılan bir yiyecektir.Çok sayıda çeşidi olan kakao ağacı 3 temel gruba ayrılmaktadır. Kökeni Orta Amerika’ya dayanan çok pahalı olan criollo , kökeni Amazon havzasına dayanan ve dünya kakao üretiminin yaklaşık yüzde 80 ‘ini oluşturan forastero ve son olarak önceki iki türün melezi olan yoğun olarak Orta ve Güney Amerika’da üretilen , aroması güzel olduğu için kaliteli çikolata üretimi içerisinde kullanılan trinitario,kakao ağaçları hassas büyümesinin yanında uygun ortamı bulduğunda kısa sürede meyvelerini veren bir ağaçtır.

Kakao çekirdeği üretiminde zirvede olan Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili tek başına yılda 1.4 milyon ton kakao çekirdeği üretmektedir.Fildişi Sahilini’n ardından Gana yaklaşık 600.000 tonla ikinci sırada yer alır.Bu iki ülkeyi Endonezya, Brezilya, Ekvator, Togo, Meksika ve Papua Yeni Gine takip eder. Latin Amerika ülkeleri ve Karayipler’de de üretim olsa da diğerlerine nazaran daha azdır.Dünyada bu kadar çok miktarda kakao üretilmesinin asıl sebebi olan çikolatanın vazgeçilmez bir lezzet olması dev şirketleri bu noktada illegal yollardan üretim yapmaya itmiştir.

Kakao Üretiminin Arkasındaki Gerçek

Latin Amerika’nın kakao çekirdeği üreticilerinden olan Kolombiya herkesin içine bir nebze olsun su serpecek bir hedefe imza atmış durumda. Kolombiya hükümeti orman tahribatı yapmadan kakao üretimi yapma ve bunu diğer uluslara yaymak için taahhütname imzaladı.Dev şirketlerin kakao üretmek adına ormanlarda illegal kakao plantasyonları yaymaktadır.2017 yılında Kolombiya’da dev bitki örtüsü alanlarının yok olması ormanlık alanları verilen zararın yanında orada yaşayan canlıların da doğal yaşam alanlarına bir tehdit oluşturmaktadır.

Kolombiya’nın önde gelen çikolata üreticilerinden Casa Luker şirketi bu taahhüdü Ulusal Kakao Federasyonu ile birlikte katıldı ve öncülüğünü Dünya Kakao Vakfı üstlenmektedir.2020 yılına kadar gerçekleştirirse , üye ülkelerden Gana ve Fildişi Sahili’nin ardından orman tahribatına karşı mücadelede üçüncü ülke olacaktır. Sonuç olarak bu kötü gidişatı devam etmesini istemeyen Kolombiya hükümeti orman tahribatı önlemek , olumsuz sosyoekonomik etkileri en aza indirmek için 11 vaat içeren bir anlaşma üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

1 Yorum

Düşüncelerinizi Paylaşın