Günümüz Türkiyesinde turizm çok önemli bir yere sahip olup maddi yönden ülkemize ciddi derecede getiri sağlamaktadır. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ülkemize akın ediyor olması ve turizm sektörü bağlamında ciddi bir para döngüsü sağlıyor olması insanların ilgisini bu sektöre yoğunlaştırmıştır. Bu olguları fırsata çevirmek isteyen insan ise turistlerin dikkatini çekecek tatmin edici paralar kazanacak iş kolları arama ihtiyacı hissetmiştir. Bu parasal menfaat hususunda her türlü şeyi aracı olarak kullanmaktan çekinmeyen insanoğlu gerek doğa gerek hayvanlar için ciddi bir tehdit olmaya başlamıştır. Büyükada faytonculuğunun atlara olan zararı, kürkleri için öldürüp kürklerinin birer kabana dönüştürüldüğü leoparlar, yine derilerinden çantalar yapılan yılan ve timsahlar yani kısacası insanların maddi menfaatleri ve hayvan üzerindeki etkileri artık bu duruma dur denmesinin zamanının geldiğini göstermektedir.
Büyükada Faytonculuğu ile Masum Atlar
Büyükada istanbul ili açıklarında bulunan en büyük adadır. Burası bir ada olduğu için araçla gidilemeyip ada içerisinde atlı faytonlar kullanılmaktadır. Canlı doğasına zarar vermemek için akülü faytonlar kullanılmasının daha elzem olduğu büyükada da ne yazık ki böyle bir girişimde bulunulmayıp atlar koşulmaktadır. Adaya gelen yerli ve yabancı turistler belli bir ücret karşılığı bu faytonları kiralayarak büyükada mahallelerini ve görülmeye değer mekanlarını gezmektedir. Ada genelinde 270 küsür fayton ve 1500 küsur de at kullanıldığı bilinmektedir. Bu atlar biraz ot ve biraz su ile faytonda koşulmakta çoğu yorgun ve bitkin bir şekilde güçsüzleşerek ölmektedir. Yılda yaklaşık 350 atın öldüğü bu durum atlara yapılan işkenceyi de ortaya koymaktadır. Büyükada faytonculuğu ile masum atlara yapılan bu zulmün yanı sıra faytonlar yüzünden adada oldukça ağır bir ahır kokusu hakim olmaktadır. Atların o içler acısı görüntülerinin yanısıra bu kötü kokuda ada turizmi açısından hoş olmamaktadır.
Faytonlara Binmeyelim Atları Kurtaralım
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ve Hayvan Özgürlüğü Aktivistlerinin öncülük ettiği atlar için yardım eli kampanyalarına atların da birer can taşıdığını onlarında duygularının olduğunu unutmadan bizlerde elimizden gelen desteği sağlamalıyız. Bu doğa sadece insanlar için yaratılmamıştır. insanlar, hayvanlar, bitkiler bu doğanın birer parçasıdır.Biri olmadan diğerinin hayatını sürdürmesi mümkün değildir.Gelin bizde üzerimize düşeni yapalım en azından safımızı belli edelim. Büyükada’ya gittiğimizde faytonlara binmeyelim atları kurtaralım. Eğer bizler fayton kullanmazsak bir zaman sonra bu işin ticaretini yapanlarda atları kullanmayacaklardır.
Düşüncelerinizi Paylaşın