Doğum kontrol hapları dokuz çeşit hormon içermektedir. Bunlardan bazıları kadınlarda ‘erkekleşme’ etkisi gösteriyor. Bunun sebebi nedir? Pensilvanyalı bir Kimya profesörü 1942’de progesteron hormonu üretebilmek için bir bitki arayışına çıkmıştı. O zamanlarda bu hormon kadınlarda menopoz sürecinde yardımcı olmak adına ve düşük tehlikesini önlemek gibi çok amaçlı kullanılıyordu.
Yüzlerce bitki türünü inceledikten sonra, Meksika’da ‘yam’ isimli bir bitkide karar kıldı. Kısa zamanda bu bitkiden üretilen hormon doğum kontrol haplarına kaynaklık etti.
Kadınlarda Erkekleşme Etkisine Neden Oluyor?
Doğum kontrol hapları sayesinde hamile kalma korkusu olmadan cinsel ilişki yaşamak mümkün hale geldi. Son yıllarda uzmanlar doğum kontrol hapı kullanan kadınların beyninin diğerlerine göre farklı olduğunu tespit etti. Bu kadınların beyinlerindeki bazı bölümler erkek beynine benziyordu.
Bunu yanı sıra davranış bozuklukları da dikkat çekiyordu. Bazı doğum kontrol hapları kadınlarda genel olarak bazı sözel becerilerinde gerileme gösteriyordu. Doğum kontrol haplarında östrojen ve progesteron hormonu olduğu söylenmektedir ancak hiçbir doğum kontrol hapında bu hormonlar yoktur. Zira bu hormonlar olsaydı, ağızdan alındığında hemen parçalandığı için bir işe yaramazdı.
Östrojen ve progesteron hormonlu haplar yerine, bu hormonların sentetik türleri üretilir. Bu haplardaki hammadde o iki hormonu taklit edebilen daha dayanıklı hormonlar olmuştur. Doğum kontrol haplarında bu iki hormonu da içeren karma doğum kontrol hapları sentetik östrojen ve sekiz farklı sentetik progesteron türünden bir tanesi kullanılır.
Sentetik östrojen, vücutta her ay yumurta üretilmesini engeller. Progesteron ise, rahim ağzındaki mukusun koyulaşmasına neden olur ve döllenmeyi engeller. Bu hormonlar gebeliği önlemede başarılı olsa da, doğal olan hormonlarda tam uyum gösteremiyor. Bu sebeple sentetik hormonlar akne, terleme, tüylenme gibi istenmeyen etkiler gösteriyor.
Bu yan etkiler yıllardı bilinmektedir. 1940 ve 1960’lar da bazı gebe kadınların düşük riskine karşı bu hormonlar verilmiştir. Bu hormonlar vücutlarında terleme, kıllanma, akne gibi yan etkilerin yanı sıra bebeğin cinsel organlarında erkekleşme etkileri görülmüş, hatta bazılarında ameliyata başvurulmak zorunda kalınmıştır. Şimdilerde kullanılan projestinlerin erkekleşme etkisi çok daha az. Bu projestinler tam tersi kadınlaştırıcı etki göstermiştir. Akne ve kıllanma gibi şikayeti olan kadınlara ise bu haplar verilmektedir.
Düşüncelerinizi Paylaşın