Boston, Amerika Birleşik Devletleri – Harvard Üniversitesi T.H. Chan Kamu Sağlığı Okulunun araştırmalarına göre, fosil yakıt tüketimi ile atmosferde artan karbondioksit, pirinç ve buğday gibi besin kaynaklarının daha az besleyici olmasını etkiliyor.
297 milyon insan çinko ve protein yetersizliği sorunu ile karşılaşabilir. Yapılan araştırmalara göre, 2050 yılında temel besin kaynaklarında azalan besleyicilik yüzünden 175 milyon insan çinko yetersizliği ve 122 milyon insan protein yetersizliği sorunuyla yüz yüze kalacak.
1 Milyar Kadın Ve Çocuk Demir Eksikliği Anemisi Riskiyle Karşı Karşıya!
Araştırmalar neticesinde bir milyar kadın ve çocuğun yeterli demiri alamadığından anemi ve diğer sağlık sorunlarının artış göstereceği açıklandı.
151 Ülkede detaylı araştırmalar ve analizler yapıldı. Dünya’da iki milyar insan besin yetersizliği yaşıyor. İnsanlar genel olarak temel besin kaynaklarını bitkilerden elde ediyor, beslenme rejimindeki %63 proteinin, %81 demirin, %68 ise çinkonun bitkisel besleyici olmasına sebep oluyor.
Besinlerde bulunan protein, demir ve çinko miktarının 550 PPM CO2 seviyesinde, günümüzdeki 400 PPM CO2 seviyesine göre %3 ile 17 arasında azaldığı görüldü.
Yapılan araştırma sonucunda uzmanlar, CO2 ilişkin besleyicilik sorunlarının yaratacağı sağlık sorunlarını ortaya koymak için, 151 ülkede detaylı analizler yapıldı.
Yapılan çalışmalarda araştırmacılar, besin yetersizliği çeken iki milyar insanın durumunun daha az olan besleyici gıdalar yüzünden günden güne kötüleşeceğini belirtiyor. Bu durumdan en çok etkilenecek ülkelerin başında ise Hindistan geliyor.
50 milyon insan çinko, 38 milyon insan protein yetersizliği ile karşılaşırken, 502 milyon kadın ve çocukta demir eksikliğine bağlı risklere karşı daha korumasız kalacak. Güney Asya, Güneydoğu Asya, Afrika ve Ortadoğu en çok etkilenenler arasında ön plana çıkmaktadır.
Demir eksikliği anemisi önemli bir sağlık sorunudur. Koruyucu önlemlerin alınması ve geniş ölçekli çalışmaların yapılması gerekir.
Düşüncelerinizi Paylaşın