Hava Kirliliği Anne Karnındaki Bebekleri Olumsuz Etkiliyor

Yazan Ekolojist

Bilim insanları tarafından İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan son araştırmalara göre, gözle görülmeyen ancak havada bulunan zehirli parçacıkların, bu havayı soluyan hamile kadınların akciğerlerine, oradan da plasentaya geçtiğini gösteren kanıtlar ilk kez ortaya çıktı.

Yapılan söz konusu araştırmanın sonuçları ise oldukça ilginç. Araştırmaya katılan bütün hamile kadınlara ait bebeklerinin plasentalarında kirli parçacık tespit edildi. Bu parçacıkların büyük olasılıkla ceninlere geçtiği ve dolayısıyla zehirli havanın ceninlere zarar verdiği kanıtlanmış oldu.

Hava Kirliliğinin Bebek Ve Yetişkinlere Zararları

Bilim insanları; hamile kadınların, yoğun bir şekilde hava kirliliği bulunan yerlerden uzak durması ve işlek caddeleri kullanmaması tavsiyesinde bulunuyorlar. Önceden yapılan bazı araştırmaların sonucunda, prematüre ve düşük kilolu doğum riskini artıran nedenlerden birisinin hava kirliliği olduğu ortaya çıkmıştı.

Okuyun: En İyi 10 Hava Temizleme Cihazı

Ayrıca bu araştırmalar, hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin hayat boyunca sağlık sorunları yaşayabileceğini gösteriyordu. Aralık ayında gerçekleşen beşyüz bin doğuma ait verilerin incelenmesi sonucu, hava kirliliği ile bebek sağlığı sorunları arasındaki bağlantı da doğrulanmış oldu. Ayrıca, yoğun hava kirliliği bulunan kentlerde yaşayan milyonlarca kadının risk altında olduğu belirtildi. Bu durumun neticesinde ise ‘küresel ölçülerde kamu sağlığı felaketi’ uyarısı yapıldı. Ağustos ayı içerisinde yapılan bir diğer araştırma sonucunda ise; hava kirliliğinin sadece akciğerleri etkilemekle kalmadığı, insan zekasını da ciddi oranlarda azalttığı tespit edildi.

Kirli Hava Sağlıklı Bireyleri de Etkiliyor

Yeni bir araştırma kapsamında, hiç sigara içmeyen ve bebeklerini sağlıklı olarak dünyaya getiren, beş kadına ait plasenta üzerinde araştırma yapıldı. Araştırmayı yapan bilim insanları, bağışıklık sistemine ait olan ve bakteriler ile kirli havayı içine çeken histosiyit hücrelerini araştırmaya dahil etmedi. Optik bir mikroskop yardımıyla yapılan inceleme sonucunda, 3500 adet hücre içerisinde 72 adet kirli parçacık bulundu. Bu parçacıkların daha güçlü bir elektron mikroskobuyla incelenmesi sonucu, bunların histosiyit hücrelerindeki parçacıklara benzediği ortaya çıktı. Ancak, bilim insanları bu sonuçların kesinleşmesi için, daha ileri araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirtti. Diğer yandan, önceki yıllarda hayvanlar üzerinde de aynı araştırma yapılmış ve hamile hayvanların tarafından solunan zehirli parçacıkların kan yoluyla plasentalara geçtiği tespit edilmişti.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi