İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre evlerimizdeki mikroplastik tehlikesi korktuğumuzdan 100 kat daha kötü. En az asbest ve tütün kadar tehlikeli olan ve kıyafetlerimizden, oyuncaklarımıza ve mobilyalarımıza kadar her yerde yer alabilecek bu partikülleri her gün soluyoruz.
Yapılan çalışma her gün 7000’e yakın plastik partikül soluduğumuzu gösteriyor.
Öneri: Plastik İçiyoruz! İçme Suyunda Mikroplastik Tehlikesi
Öncü çalışma, boyutu 10 mikrondan daha küçük olan, insan saçı genişliğinin yalnızca onda biri kadar olan küçük parçacıkları saymak için son derece hassas ekipman kullandı.
Peki Evimizdeki Mikroplastiğin Kaynağı Nedir?
Yatak takımları, halısı ve yumuşak oyuncaklarının tamamı sentetik malzemelerden yapıldığı için en yüksek konsantrasyon sekiz yaşındaki bir kızın odasındaydı.
Portsmouth Hospitals Trust’ta solunum uzmanı olan Profesör Anoop Chauhan, mikroplastiklerin parçalanmadıkları için tehlikeli olduğunu söyledi.
“Vücudunuzda bu parçacıkların olması strese ve metabolizmada değişikliklere neden olabilir, bağışıklığı, enfeksiyonlarla savaşma kabiliyetini etkileyebilir, üreme kapasitenizi etkileyebilir ve potansiyel olarak kanserojen olabilir – kansere neden olabilir” dedi.
Araştırmayı yürüten çevre kirliliği uzmanı Dr Fay Couceiro da mutfaktan ve evdeki başka bir yatak odasından örnekler aldı ve şöyle dedi; “Hepimizin evlerinde solunan mikroplastik seviyeleri beni şaşırtıyor ve bu konuda kesinlikle daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum.”
Bununla birlikte değindiği bir diğer çarpıcı nokta ise kaydedilen miktarların bütün bir günü değil, sadece 14 saati kapsadığı oldu.
Önceki çalışmalar, beyin, bağırsak ve rahim de dahil olmak üzere vücudun her yerinde bulunan mikroplastik parçacıkları bulmuştu.
2019’da yayınlanan Kanada araştırması, yılda 74.000 ila 121.000 arasında mikroplastik yediğimizi ve soluduğumuzu ayrıca şişelenmiş su içenlerin fazladan 90.000 mikroplastik taşıdığını ileri sürdü.
Portsmouth Üniversitesi’nde akademisyen olan Dr Couceiro, araştırmayı 12 Ekim’de Londra’nın güneydoğusundaki Beckenham’daki Good Morning Britain muhabiri Michelle Morrison’ın evinde sekiz yaşındaki kızı Millie ve beş yaşındaki oğluyla birlikte gerçekleştirdi.
Morrison, gardırobunun dörtte üçünde polyester ve naylon gibi plastikler buldu. Tipik çocuk aktivitelerini simüle etmek için oğlundan ve kızından yumuşak oyuncaklarla dövüşmeleri istendi.
Araştırmacılar, ailenin her birinin günde 2.000 ila 7.000 mikroplastik solumasının muhtemel olduğunu tahmin ediyor.
Covid-19 konusundaki çalışmaları nedeniyle MBE ile ödüllendirilen Profesör Chauhan, “İhtiyacınız olmayan herhangi bir şeyi solumanın sağlığa hiçbir faydası yoktur.
‘Mesleki bir ortamda bulunan şeyler – asbest, kömür veya sigara dumanı veya soluduğunuz herhangi bir şey – tehlikelere sahiptir ve mikroplastikler insanların evlerinde gizli bir tehlikedir.
‘Bu araştırma, günlük yaşamda soluduğumuz partüküllerin düzeyini vurgulayan ilk çalışmadır.’
Chauhan ayrıca, mikroplastiklerin vücutta bozulmadığını ve potansiyel olarak hücrelerde iltihaplanma ve strese neden olmalarını sağladığını söyledi.
Evlerimizdeki Gizli Tehlike
Profesör Chauhan araştırma sonuçları için; “Bugüne kadar yapılan araştırmaların çoğu, araba emisyonları gibi ev dışındaki kirleticilere odaklandı, ancak bu girişimin kanıtladığı gibi, evlerimizdeki tehlikelere odaklanmamız çok önemli.” diyerek gözden kaçan bu durumun ne kadar önemli ve kritik olduğunun altını bir kez daha çizdi.
Morrison, “Birleşik Krallık’taki çoğu aile gibi, günlük hayatımızda plastik kullanımını azaltmak için evde üzerimize düşeni yaptığımızı düşünmek hoşuma gidiyor, bu yüzden dünyada bir ilk olan bu deneyde yer almak ilgimi çekti.
Küçük çocuklarımın ve benim her gün 7000 mikroplastik soluyacağımız sonucunun çıkacağını hiç hayal etmemiştim. Bu araştırmanın böylesine önemli bir konuya ışık tutmasına gerçekten yardımcı olacağını umuyorum.’ dedi.
Mikroplastiklerin sadece çevreye değil insan sağlığına da verebileceği potansiyel zararları daha iyi anlayabilmemiz için bunun gibi önemli araştırmalar yapılmalı.
Soru & Cevap
Mikroplastik nedir?
Mikroplastik, sentetik giysiler de dahil olmak üzere bir dizi kaynaktan gelir; plastik ve poşetlerin paketlenmesi; makyaj yapmak; boya; parçalanan daha büyük plastik parçaları; ve aşınmış araba lastiklerinin parçaları. Mikroplastiklerin çapı 5 mm’den azdır. Nanoplastikler milimetrenin on binde birinden daha küçüktür.
Nerede bulunurlar?
Nanoplastikler o kadar küçük ve hafiftir ki etrafımızdaki havada taşınabilirler. Şişelenmiş musluk suyu, bira, tuz, şeker ve deniz ürünleri dahil olmak üzere çok çeşitli yiyecek ve içecek ürünlerinde tespit edilmiştir.
Onlara ne oldu?
Şimdiye kadar üretilen dokuz milyar ton plastiğin sadece yüzde 9’u geri dönüştürüldü. Geri kalanların çoğu toprağa veya denize karıştı, gömüldü veya yakıldı.
Zararlılar mı?
Mikroplastikler, beyin, rahim ve akciğerler gibi insanlarda hayati organlarda giderek daha fazla bulunuyor. Bilim emekleme aşamasındayken, bilim insanları mikroplastiklerin potansiyel olarak solunum sorunlarına neden olabileceğinden şüpheleniyor. Parçacıklar ayrıca bağırsakta ve kanda bulunmuştur. Bazı araştırmacılar, mikropklastiklerin iltihabı artıracağından şüpheleniyor.
Tehlikeli kimyasallar taşıyorlar mı?
Plastik parçacıklar, kimyasalların ve kirleticilerin taşıyıcıları olarak hareket edebilir. Bunlar, doğurganlıkta bozulma, çocuklarda gecikmiş nörogelişim, bağışıklık bozuklukları ve hormonla ilgili kanserlerle ilişkili endokrin bozucu kimyasalları içerebilir.
Yıkama sırasında tekstillerden dökülen mikrofiber plastiklerin nehirlerimiz ve denizlerimiz üzerindeki etkisi de oldukça önemli. Bu noktada tüm yeni çamaşır makinelerinin mikrofiber yakalama filtreleri ile donatılmasını sağlamak iyi bir başlangıç olabilir.
A Plastic Planet adlı kampanya grubunun kurucusu Sian Sutherland, “Plastik endüstrisi bir ülke olsaydı, dünyanın en büyük beşinci sera gazı salan ülkesi olurdu.
‘Ve yine de Cop26’da plastik gündemde bile değildi. Bu, 2040 yılına kadar üçe katlanacağı tahmin edilen, ölmekte olan bir fosil yakıt endüstrisinin son nefesi.
‘Gezegenimizin ve çocuklarımızın sağlığı için acilen plastik musluğu kapatmalıyız.’
Yeni çalışmada ölçülenler gibi 10 mikrondan daha küçük olan çok küçük mikroplastikler havada yüzerek sayılmalarını zorlaştırabilir.
Millie’nin yatak odasında her dakika 28’e kadar plastik parçacık bulunurken, mutfakta dakikada iki tane bulundu.
Daily Mail, Turn the Tide on Plastic kampanyasıyla plastik kirliliği ve bunun hem deniz yaşamı hem de insan sağlığına yönelik tehdidiyle mücadele ediyor.
Kaynak: Dailymail