Eko Öneri: İhtiyacınız Olmayan Dosyaları Buluttan Silin!

Yazan Ekolojist

Karbon ayak izi, insan faaliyetlerinin doğada meydana getirdiği karbondioksit miktarıdır. Her türlü endüstriyel üretim, tarımsal üretim, yapılaşma, balıkçılık, orman ürünlerinin kullanılması karbon ayak izini artıran faktörler.

Bireysel bazda ele aldığımızda ise bir bireyin ne kadar otomobil veya toplu taşıma kullandığı, beslenme şekli, alışveriş alışkanlıkları, kaç metrekarelik nasıl bir evde yaşadığı ve teknoloji kullanımı gibi soruların yanıtı bize o kişinin karbon ayak izini ortaya çıkarıyor. 

İnceleyin: Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır?

Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tablet ve cep telefonları, internet ve interneti ayakta tutan bütün altyapı sistemleri, bazı tahminlere göre, küresel sera gazı salımının %3,7’sini oluşturuyor ve bu oran, küresel havayolu endüstrisinin sera gazı salım oranlarına eşit. Bazı uzmanlara göre, bu oranın 2025 yılında ikiye katlanacağı tahmin ediliyor.

Peki Bulut Sistemi Ne Kadar Karbon Ayak İzine Sahip?

Teknolojinin getirdiği bir yenilik de bulut sistemi. Mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte cep telefonları ve tabletlerde biriken fotoğraf, video ve uygulama verileri, bulut sistemi adı verilen veri merkezlerinde depolanıyor. Bulut hizmeti sunan bu şirketler küresel internet ağına bağlı, 7/24 çalışan devasa depolara sahip tesislerdir.

Bu veri merkezleri son derece kirleticidir. 7/24 büyük miktarda elektrik tüketirler ve tüm bu sunucuları aşırı ısınmadan koruyabilmek ve optimum sıcaklıkta tutabilmek için büyük ölçüde A/C sistemlerine ihtiyaç duyarlar.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nin 2017’de yaptığı bir araştırmaya göre, her 1 GB verinin transferi ve depolanması için 7kW/Saat enerji tüketiliyor. (ABD’deki standart enerji kaynaklarını baz alan çalışmalara göre, bulutta depolanan her 100 GB verinin 0,2 ton CO2 salımına yol açtığı iddia ediliyor) Farklı bir araştırmaya göre ise bu rakam 3,1 kW/Saat. Kısaca, ortalamayı 3-7 kW/Saat olarak düşünebiliriz.

Verilerinizi Saklamak Yerine Buluta Yüklemek = 1 Milyon Kat Daha Fazla Enerji Tüketimi

Eğer söz konusu 1 GB veriyi buluta yüklemek yerine bilgisayarınıza kaydetmeyi tercih ederseniz, bu rakam 0.000005 kW/Saat’ kadar düşüyor. Yani, verilerinizi bilgisayarınıza kaydetmek yerine buluta yüklerseniz, neredeyse 1 milyon kat daha fazla enerji tüketiyorsunuz.

Aylık ya da yıllık bazda küçük bir meblağ karşılığında verilerinizi saklamak cazip geliyor olabilir ancak bu noktada kendinize şu soruyu sorarak ayak izinizi azaltabilirsiniz: Bulutta tuttuğum tüm dosyalara gerçekten ihtiyacım var mı?

İhtiyacınız olmayan eski dosyalarınız varsa, silin! Bu sayede hem depolama alanınız boşalmış olacak ve hem de karbon ayak iziniz azalacak.?

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi