Teksas, Austin merkezli yeni bir filantropik pazarlama girişimi, şirketlere faydalı işler yaparken reklam vermenin bir yolunu sunuyor.
FreeWater isimli şirket, sunduğu çevre dostu ve BPA içermeyen ambalajlı içeceklerin karşılığının şişelere basılan reklamlarla ödenmesini sağlıyor. Bu sayede ürünler ücretsiz olarak dağıtılabiliyor ayrıca tercih edilmesi durumunda uygun fiyatlarla da satılabiliyor.
İçecekler alüminyum şişelerde veya karton ambalajlarda sunuluyor.
FreeWater, dağıtılan her bir içecek için Afrika’da ihtiyacı olan insanlara su kuyuları inşa eden hayır kurumlarına 10 sent bağışlayacağını belirtiyor.
Kurucu ve CEO Josh Cliffords, “Basit bir matematikle, küresel su krizini kalıcı olarak çözebilmemiz için ücretsiz olarak dağıtılan ürünümüzü Amerikalıların yalnızca %10’unun alması yeterli. Bu durum ihtiyaç sahibi 800 milyon insan için su kuyuları veya sistemleri kurulması anlamına geliyor. Bununla beraber her yeni ürün tanıtımımızda, farklı bir hayır kurumuna bağışta bulunacağız.” diyor.
Cliffords bu girişimi temiz suya çok az erişimi olan mültecilerle gönüllü olarak çalıştıktan sonra kurduğunu belirtiyor. FreeWater’a göre, 800 milyon insan güvenli içme suyundan yoksun yaşıyor ve yılda en az bir ay su kıtlığı çeken bölgelerde 3,6 milyar insan yaşıyor.
Cliffords, “Hayır kurumlarına bağış yapma ve topluma geri verme deneyimini değiştirmek ve bunu bedava bir şişe su içmek veya bedava bir dilim pizza yemek kadar basit hale getirmek istedim. Çünkü bir hayat ya da çevre kurtarmak bu kadar basit olsaydı, herkes yapardı.” diyor.
FreeWater’ın iki ayrı iş modeli bulunuyor. B-to-B modeli, reklamverenlerin ürünleri ücretsiz veya kârlı olarak dağıtmayı seçmesine olanak tanırken, B-to-C modelinde yalnızca ücretsiz su seçenekleri mevcut.
Reklamcılar, tüketicilerin kuponlar, videolar, yemek siparişleri, anketler, müzik indirme, filmler, TV şovları, video oyunları, artırılmış gerçeklik ve daha fazlasını taraması için QR kodlarını ambalajlara ekleyebiliyor.
Şirket ayrıca diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve topluluk kuruluşlarıyla ortaklıklar kuruyor. Bu ortaklar, reklam alanını kendileri satarak FreeWater’ı bağış toplama materyali olarak kullanabiliyor ve FreeWater, ortağa içecek başına 10 sent ile 25 sent arasında hibe veriyor.
Reklamların gücünü farklı bir perspektif ile birleştirerek sunmayı hedefleyen bu girişime benzer modeller yakında farklı mecralarda da görülebilir.