İsrail hayvan kürkünün alınıp satılmasını yasaklayan dünyadaki ilk ülke oldu. Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, yasağı imzalarken moda endüstrisi için kürk ticaretini “ahlaksız ve gereksiz” olarak nitelendirdi. Karar, hayvan hakları örgütleri tarafından zafer olarak nitelendirildi.
Gamliel attığı tweette; “Birlikte İsrail moda pazarını daha çevre dostu hale getireceğiz ve hayvanlara iyilik yapacağız!” ifadelerine yer verdi.
Hayvan hakları örgütü PETA, yasağı “tarihi zafer” olarak nitelendirdi ve bu değişikliğin “sayısız tilkiyi, vizonu, tavşanı ve diğer hayvanları acımasızca öldürülmekten” kurtaracağını bildirdi.
Bir diğer hayvan hakları grubu Humane Society International’ın Birleşik Krallık müdürü Claire Bass, “Bu, hayvanları koruma çabaları konusunda gerçekten tarihi bir gün” dedi ve şöyle devam etti:
İsrail’in kürk yasağı, dünyanın dört bir yanında acı çeken milyonlarca hayvanın hayatını kurtaracak. Ayrıca yasak kürkün etik dışı, gereksiz ve çağdışı olduğuna dair net bir mesaj veriyor.
Humane Society International’a göre Birleşik Krallık 2000’li yılların başında kürk çiftçiliğini yasakladı ve Hollanda, Belçika ve Çek Cumhuriyeti gibi diğer Avrupa ülkeleri de uygulamaya son vermek için adımlar attı.
2019’da Kaliforniya, 2023’te yürürlüğe girecek olan kürk ürünlerinin satışını yasaklayan bir yasa çıkaran ilk ABD eyaleti oldu.
Nordstrom gibi bir dizi moda perakendecisinin yanı sıra Prada ve Versace gibi yüksek profilli markalar da kürk ticaretinde zulüm raporlarına yanıt olarak kürk satmayı bırakacaklarını belirtti.
Humane Society International, moda sektörüne kürk sağlamak için her yıl yaklaşık 100 milyon hayvanın yetiştirilip öldürüldüğünü tahmin ediyor.
Yeni yasaya göre, kürk satışına sadece “bilimsel araştırma, eğitim, dini ve geleneksel amaçlar” için izin verilecek. Bass, bu istisnalara rağmen yasağın önemli olduğunun altını çizdi.