Türkiye ve 32 Ülke ile 2040’a Kadar Tüm Araçların Sıfır Emisyonlu Olması için Anlaşmaya Varıldı

elektrikli araç
Yazan Ekolojist

33 ülke ve bir grup önde gelen otomobil üreticisi, Cop26’da belirlenen büyük bir yeni taahhütle, fosil yakıtla çalışan araçlar çağını 2040’a kadar “veya daha erken” sona erdirme taahhüdünde bulundu.

10 Kasım Çarşamba günü Glasgow’daki BM iklim zirvesinde açıklanan yalnızca sıfır emisyonlu araçların satışının olacağına dair anlaşmayı imzalayan ülkelere, benzinli ve dizel otomobilleri 2030 yılına kadar aşamalı olarak kaldırmayı kabul eden Kanada, Yeni Zelanda, Hollanda, İrlanda ve İngiltere ile birlikte Türkiye’ de dahil. 

Türkiye, İngiltere, Hindistan, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsrail’in de aralarında bulunduğu 33 ülke, 40 şehir, Ford Motor, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz ve Volvo Cars’ın gibi önemli markaların dahil olduğu 11 araç üreticisi şirket, 27 filo sahibi kuruluş olmak üzere mutabakata 100’ün üzerinde imzacı katıldı.

Hindistan ve Kenya da dahil olmak üzere bir grup ülke, sıfır emisyonlu araçların “üretiminin hızlandırılması için yoğun bir şekilde çalışmayı” kabul ederken, bir grup finansör ve filo sahibi de fosil yakıtla çalışan arabaları aşamalı olarak kaldırma sözü verdi.

Ancak anlaşma, küresel otomobil endüstrisinin devleri olan ABD, Çin ve Almanya’nın imzayı reddetmesiyle de dikkat çekiyor.

“Sıfır emisyonlu araçlara tam geçişi desteklemek için küresel altyapının geliştirilmesi konusunda önemli bir belirsizlik” olduğunu söyleyen BMW ile birlikte Volkswagen ve Toyota da anlaşmaya dahil olmadı.

Toyota şunları söyledi: “Bildiriye katılmaktan kaçınsak da, iklim değişikliğini ele almak için aynı ruhu ve kararlılığı paylaşıyoruz ve paydaşlarla çalışmaya açık olmaya devam ediyoruz. Toyota, karbon nötrlüğü elde etmek için elinden gelenin en iyisini yaparak katkıda bulunmaya devam edecek.”

Ancak İngiliz hükümeti, anlaşmayı “dönüm noktası niteliğinde bir küresel anlaşma” olarak karşıladı ve kirletici otomobillerin, özellikle Avrupa Birliği tarafından aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik mevcut taahhütlerle birlikte, küresel otomobil satışlarının yaklaşık üçte birini kapsayacağına dikkat çekti. 

Ulaşım, küresel sera gazı emisyonlarının beşte birini oluşturuyor ve Uluslararası Enerji Ajansı, dünyanın tehlikeli küresel ısınma eşiklerini aşmaması için fosil yakıtla çalışan arabaların satışının 2035 yılına kadar durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

Hollanda Çevre Bakanı Steven Van Weyenberg, elektrikli araçlara geçişi “hızlandırmanın” zamanının geldiğini söyledi. “Sadece iklim için değil. Temiz hava solumak herkesin hakkıdır.  Yapılan yatırımlar önümüzdeki yıllarda daha yeşil girişimlere yol açacak. Diğer ülkeleri de bir an önce çabalarımıza katılmaya çağırıyorum.” şeklinde konuştu.

Cop26’daki aktivistler, hükümetleri her türlü araçtan uzaklaşmaya ve bunun yerine şehirleri ve kasabaları yürümeye, bisiklete binmeye ve toplu taşımaya daha uygun hale getirmeye çağırdılar. Glasgow’da bugün toplu taşımaya daha iyi yatırım yapılması çağrısında bulunan bir protesto düzenleniyor.

Dünyanın dört bir yanından bir grup belediye başkanı geçen hafta, iklim krizinin önlenmesi için toplu taşıma yatırımlarının ikiye katlanması gerektiğini söyledi. Cakarta Valisi Anies Baswedan, “Toplu taşımada bir devrim olmadan dünya iklim değişikliğiyle mücadele otobüsünü kaçıracak” dedi.

Mutabakat metnine ve imzacı ülkeler ile otomobil üreticilerine dair listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi