Atık Pil Nasıl Değerlendirilir?

atık pilleri ne yapmalıyız
Yazan Ekolojist

Atık Pil Nedir?

Kullanım ömrünü tamamlamış, son tüketim tarihi dolmuş ya da fiziksel hasar sonucu kullanılamayacak duruma gelmiş pillere “Atık Pil” denir.

Ülkemizde pil üretimi yapılmamaktadır ve bu nedenle ihtiyacımız olan tüm piller ithalat yolu ile karşılanmaktadır. İthalat yolu ile ülkemize gelen piller gümrük kontrolleri sırasında içerisindeki kimyasal maddeler (cıva, kurşun ve kadmiyum) “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği”nde belirlenmiş oranlardan yüksek olduğu takdirde ithalatına izin verilmemektedir.

Atık Pilleri Ne Yapmalıyız?

Atık pillerin kaynakta ayrı toplanması konusunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve Türkiye’de atık pil konusunda tek yetkili kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını yürütmektedir.

atık piller ne yapılmalı

  1. Öncelikle atık haline gelen piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu veya kavanoz gibi) biriktirilmelidir.
  2. Biriktirilen atık piller bulunduğunuz konuma en yakın market, muhtarlık, okul, hastane vb. yerlerdeki  atık pil toplama kutularına atılmalı veya satın alındıkları yerlere götürülmelidir. PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAŞ, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.
  3. http://www.tap.org.tr/atik_pil_toplama_noktalari_nerede-123.html adresinden size en yakın pil toplama noktasını bulabilirsiniz.
  4. Eviniz ya da iş yerinizde biriken atık piller uzun sürelerle muhafaza edilmemeli, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) websitesinde yer alan  “ATIK PİL BİRİKTİRDİM” formu doldurularak gönderilmesi sağlanmalıdır.
  5. Atık pillerin içerisinde bulunan bazı metallerin geri kazanılabileceği ve bu sayede hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkıda bulunulabileceği unutulmamalıdır.
  6. Atık pillerin toplanması için düzenlenecek kampanyalara gönüllü olarak katılım sağlanmalıdır.
  7. Çevrenizde bulunan pil tüketicilerini yukarıda anlatıldığı şekilde davranmaya davet ederek, onlara örnek olunmalıdır.

Atık Piller Ne Yapılmamalı?

  1. Piller delinmemeli, ezilmemeli ve özellikle düğme şeklindeki minik piller küçük çocukların ulaşacağı yerlerde tutulmamalıdır.
  2. Pillerin içerisinde bulunan karbon, çinko, demir, mangan, nikel, lityum, kobalt, kadmiyum, bakır, alüminyum vb. kimyasal maddelerin çevremizi ve doğamızı kirletmemesi için çevreye veya çöpe atmamalıyız.
  3. Atık pilleri toprağa gömmemeliyiz.
  4. Atık pilleri akarsulara, göllere, denizlere atmamalıyız ve yakmamalıyız.
  5. Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler vahşi çöp depolama alanlarından sulama sularına ve toprağa karışarak çevre kirliliği yaratabilir.

Atık Pil Kutusu Nasıl Olmalı ve Nereden Temin Edilir?

Sıfır Atık Yönetmeliğine göre atık piller için kırmızı renkli sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır. Bknz: Sıfır Atık Kutuları

Atık Pil Kutusu

atık pil kutusu

FİYATLARI GÖSTER

Atık pil kutularını TAP Derneği belediyeler aracılığıyla dağıtıyor. Belediyesi yeterli imkanı sağlayamayan il varsa, o ildeki kurum kuruluş veya kişiler TAP Derneği’nin web sitesindeki formu doldurarak kendilerine ücretsiz kutu gönderilmesini sağlayabilir. Pil kutuları dolduğunda yine TAP Derneği’nin web sitesinde bulunan ‘Atık Pil Biriktirdim’ formu doldurularak ücretsiz olarak pillerin alımının sağlanması mümkün.

Kaynak: TAP Derneği

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi