Her gün tüketmek zorunda olduğumuz içme suyu ne kadar güvenli ? Son dönemde çeşitli ülkelerden, musluk sularına karışan mikroplastik partiküllerden söz edilmesi üstüne bilim insanları harekete geçti.
Orb Media şirketinin araştırması için bilim insanları, 12’den fazla ülkeden gelen musluk suyu numunelerini inceledi ve bulgular Guardian ile paylaşıldı. Sonuçlar dehşet verici bir gerçeği ortaya çıkardı, numunelerin %83’ü plastik mikro lif içeriyor.
En Yüksek Oran ABD’nin Musluk Sularında
Yapılan analizde, içerisinde ABD Kongre binaları, ABD Çevre Koruma Dairesi Genel Merkezi ve New York’ta bulunan Trump Tower’dan su örneği olan ABD musluk suları %94 oranda mikroplastik parçacık içererek en yüksek kontaminasyon oranına sahip.
ABD’yi aynı oranda kirliliğe sahip Lübnan ve %82 oranı ile Yeni Delhi izliyor.
Avrupa Ülkelerinin Kirlilik Oranı Daha Düşük
İngiltere, Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere Avrupa ülkeleri en düşük kontaminasyon oranına sahip, ancak yine de oran % 72 gibi ciddi seviyelerde. ABD’de bir litre suda ortalama 9,6 mikro parçacık bulunurken Avrupa’da bu oran 3,8 olarak görülüyor.
Uzmanlar ayrıca suda, gelişmiş mikroskoplarla tespit edilemeyecek nano büyüklükteki plastik partiküllerin de yer almasının muhtemel olduğunu düşünüyor.
Önceki çalışmalarda, okyanuslardaki plastik kirliliğine odaklanılıyor ve deniz canlıları ile beraber insanlarında, deniz ürünleri ile birlikte plastik tükettiği öne sürülüyordu. Ancak yapılan bu çalışma ile mikroplastik kirliliğinin daha geniş bir alanda sağlığımızı tehdit ettiği görülüyor.
Hangi Ürünler Mikroplastik İçeriyor
Mikroplastikler Her Yerde Karşımıza Çıkıyor
Almanya’da yapılan bir çalışmada, bira, şeker ve bal gibi ürünlerde de mikroplastiklere rastlandı. 2015 yılında Paris’te yapılan bir araştırmada ise her yıl 3-10 ton arasında mikroplastiğin şehre havadan yağarak evlere girdiği tespit edildi.
Araştırma, havadan düşen mikroplastik parçacıkları soluduğumuzu ve bununla birlikte kimyasal parçacıkların akciğerlerimiz ve dolaşım sistemimize karıştığı sonucunu ortaya çıkarıyor.
Şu an mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ölçülebilmiş değil. Ancak uzmanlar, mikroplastiklerin üzerinde barındırdığı kimyasallar ve hastalık yapıcı mikropların yanında, hücrelerin içine girip organlara zarar veren daha küçük nano plastik parçacıklardan endişe duyuyor.
Şişe Sular da Tehlike Altında
Mevcut su arıtma ve filtreleme sistemleri tüm mikro plastikleri filtrelemek için uygun kapasitede değil.
Üstelik ABD’de test edilen birkaç şişe suyun verdiği sonuçlara göre şişelenmiş sular, musluk suyuna mikroplastik olmayan bir alternatif olarak sunulamıyor.
Dünyada her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastik üretiliyor ve bu plastiğin yalnızca %20’si geri dönüştürülüyor veya yakılıyor. 1950 yılından beri ise 8,3 milyar ton plastik üretilmiş. Geri dönüşümü yapılamayan atıklar havayı, karayı ve denizleri kirleterek insan sağlığını tehdit etmektedir.
İlginizi Çekebilir: Plastik Kullanımını Azaltacak 10 Müthiş Öneri
Plastik kullanışlı bir malzeme ancak atık yönetiminin global boyutta geliştirilmesi gerekiyor.