Doğal Şampuan Yapımı

doğal şampuan yapımı
Yazan Ekolojist

Günümüz toplumunda, insanlar giderek sağlıklı bir yaşam tarzı yaşama konusunda daha bilinçli hale geliyor. Yiyeceklerden, günlük tüketim ürünlerine, düzenli olarak egzersiz yapmaya kadar tüm yaşamınıza özen gösteriyorsunuz fakat kullandığınız şampuan ve içeriği konusunda belki de daha önce hiç düşünmediniz.

İşte bu noktada evde doğal şampuan yapımı devreye giriyor ancak öncelikle satın aldığımız şampuanlar ve zararlarından bahsetmekte fayda var.

Araştırmalar, şampuanın içinde bulunan çeşitli kimyasalların hafıza kaybı, göz ve cilt tahrişi, saç dökülmesine yol açabilecek saç folikülü hasarı ve hatta kanser gibi ciddi sağlık risklerine neden olabileceğini gösteriyor.

Hangi Şampuan Doğal

Doğal olarak nitelendirilen ürünler için Sağlık Bakanlığı’nın bir yaptırımı bulunmuyor. Yalnızca ‘sağlık’ kelimesinin kullanımı yasak, durum böyle olduğunda dileyen ürettiği ürün ambalajı üstünde ‘doğal’ ibaresine rahatlıkla yer verebiliyor.

Bu nedenle de “Doğal Şampuan” yazan ürünlere de mesafeli durmak gerekiyor. Çünkü bu şekilde tanıtımı yapılan şampuanlar tam bir kimyasal harikası.

Şampuan satın almadan önce etiketine bakarken içinde aşağıdaki bileşenlerden olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Okuduğunuzda, doğal şampuan yapımının sizin ve ailenizin sağlığı için ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz.

şampuan zararları

Tüm kimyasallar ve zararları ile ilgili detaylı bilgiye Kozmetik Ürünlerde Bulunan Kimyasallar ve Sağlığa Zararları yazımızdan ulaşabilirsiniz.

1. Amonyum Lauril Sülfat veya Sodyum Laureth Sülfat (SLES)

Şampuan, deterjan, sabun ve diş macunlarında köpürtücü ve nemlendirici etki vermesi nedeni ile oldukça yaygın olarak kullanılır. Çok köpüren şampuanlarda bu madde fazlaca kullanılmış demektir. SLES saçı kırılgan hale getirebilir, kabartabilir ayrıca hassas cilde sahip kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunun yanı sıra, merkezi sinir sistemi, böbrekler, karaciğer ve solunum sistemi üzerinde de olumsuz etkisi bulunmaktadır.

2. Sodyum Lauril Sülfat (SLS)

SLS de yukarıda belirtilen kimyasal ile aynı ,özellikleri taşır. Çoğumuz, köpük olmadan kirlerden yeterince arınamadığımızı düşünüyoruz ancak durum böyle değil. SLS, insan vücudunda mutajenik özelliklere ve diğer toksik etkilere sebep olabilir.

3. Parabenler

Parabenler, bakterilerin kozmetiklerde ve şampuanlarda çoğalmasını önlemek için koruyucu olarak kullanılır, bununla birlikte cildimizin topikal kullanım sırasında parabeni absorbe etmesi olasıdır. Parabenler östrojen östrojen hormunu artışına neden olurlar. Ayrıca meme kanseri hücrelerinin büyümesindeki artış ile bağlantılı olduğu tespit edilmiştir.

4. Sodyum Klorür

Sodyum klorür basitçe tuzdur. Şampuanlarda ve saç kremlerinde daha kalın kıvamın korunmasında rol oynar. Tuz, hassas saç derisini kuru ve kaşıntılı hale getirebilir ve sonucunda saç dökülmesine neden olabilir.

5. Polietilen Glikoller (PEG)

Polietilen, en yaygın plastik formudur ve glikol ile birleştirildiğinde kalın ve yapışkan bir sıvı haline gelir. Kozmetik İçerik İnceleme (CIR) komitesinin Uluslararası Toksikoloji Dergisi’nde yayınlanan bir rapora göre, çeşitli PEG bileşiklerinde bulunan safsızlıklar arasında etilen oksit ve 1,4-dioksan vardır. Bu safsızlıklar kanserle bağlantılıdır !

6 + 7. Diethanolamine (DEA) ve Triethanolamine (TEA)

DEA ve TEA, köpük yapıcı aynı zamanda kremsi doku kazandırıcı maddeleridir. 1998’de araştırmacılar, laboratuvar testlerinde DEA’nın topikal uygulaması ile hayvanlarda kanser arasında bir bağlantı buldular. Ancak, Gıda ve İlaç İdaresi’ne göre, insanlarda DEA kullanımı ile kanser arasında kanıtlanmış bir bağlantı yoktur.

8. Formaldehit

Zararlı olan tüm şampuan içeriklerinden en tehlikelisi formaldehit olabilir. Formaldehit bilinen bir insan kanserojendir ve hayvan testlerinde deriden emildiği kanıtlanmıştır. Avrupa ve Kanada’da kişisel bakım ürünlerinde kullanımı sınırlandırılmış olup Japonya ve İsveç’te ise yasaklanmıştır !

Formaldehit salan koruyucular, ürün etiketlerinde “formaldehit” olarak listelenmez, ancak aşağıdaki isimler altında yer alabilir.

* Quaternium-15
* DMDM hydantoin
* Diazolidinyl urea
* Imidazolidinyl urea
* Sodium hydroxy methylglycinate
* 2-bromo-2-nitropropane-1
* 3-diol

9. Alkol

Alkol, şampuanlarda çok yaygın kullanılan bir bileşendir. Etiketlerde “-alcohol” veya “-propyl” eki ile karşımıza çıkan alkol türevleri kozmetiklerde çözücü olarak kullanılabiliyor.
Alkol derinin tabii asit tabakasını kaldıran, nemini yok eden, çok kurutucu ve tahriş edici bir solventtir. Zaten kuru saçlarınız varsa, isopropil alkol ya da propanol gibi bileşenlerden uzak durmalısınız.

10. Sentetik Kokular

Etiketi üzerinde koku ibaresine yer veren ürünler binlerce gizli kimyasal madde içerir. Kokulu kozmetik ürünlerindeki bazı bileşenler üreme sistemlerini bozabilir. Ayrıca kansere, astıma neden olabilir ve anne sütüne geçebilir. Bu listedeki birçok bileşen gibi, cilt ve saç derisine zarar verir, saç dökülmesine neden olabilir.

11. Sentetik Renkler

Çoğu şampuan ve saç kremi, güzel görünmeleri için sentetik bir renkle boyanır. Bu renkler, tümü sağlığa zararlı etkileri olan petrol veya kömür katranı kaynaklarından gelir. Bu kimyasalların birçoğunun çeşitli hastalıklarla – hatta kanserle – bağlantısı bulunuyor ve zaten bir çok ülkede kullanımı yasaklanmış durumda. Sentetik renkler genellikle FD&C veya D&C ve devamında rakamlarla ifade edilir.

12. Dimetikon

Bir çeşit silikon olan dimetikon, temel olarak plastiktir ve saçınızın parlak göründüğü yanılsamasını vermek için saçınızı yağlı hissettiren ürün oluşumuna katkıda bulunur. Gerçekte saçı ağırlaştırır ve cansız hale getirir. Bu plastik filmle kaplanmış saç ve saç derisi nem ve besinlerin içeri girmesini önler ve saç derinizdeki gözenekleri tıkayabilir ve cilt tahrişine veya saç dökülmesine neden olabilir.

13. Cocamidopropyl Betain

Doğal ve organik olduğu iddia edilen bazı şampuanlar, başka bir köpük artırıcı olan kocamidopropil betain içerir. Hindistan cevizinden elde edilen doğal bir bileşik olduğu gerçeğinin sizi kandırmasına izin vermeyin! Bu kimyasal, saç ürünleri içerisinde, cilt iritasyonuna, alerjiye, rosacea ve egzamaya neden olabilecek dimetilaminopropilamin adı verilen bir bileşen ile birlikte kullanır.

14. Triklosan

Triklosanın 2016 yılında antibakteriyel sabunlarda kullanılması yasaklandı, ancak ironik olarak diş macunu, şampuanlar ve deodorantlar gibi diğer kozmetiklerde hala izin verilen bir bileşen. Triklosan, kansere, nöro gelişimsel sorunlara neden olabilen ve fetal gelişmeleri etkileyebilen hormon bozulmalarına neden olduğu bilinen kimyasal bir antibakteriyel maddedir.

15. Retinil Palmitat

Bazı şampuanlar, cilt ile temasında retinole dönüşen retinil palmitat içerir. Bu bilinen bir cilt tahriş edicidir ve soyulmaya, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olabilir. Kanser, üreme sorunları ve organ toksisitesi dahil olmak üzere bir çok yan etkisi bulunmaktadır.

Evde Kendi Doğal Şampuanınızı Yapın 

doğal şampuan yapımı

Son yıllarda hastalıklar özellikle de kanser oldukça yaygın olarak görülüyor. Kanserin kesin sebebi bilinmediğinden günlük hayatta risk oluşturan faktörleri elimine etmek ve bununla birlikte çevreye de daha az kirletici bırakmak, bu bağlamda karbon ayak izimizi azaltmak için kendi şampuanımızı yapmamız ve kullanmamız mümkün.

Okuyun: En İyi Çevre Dostu Ürünler

Evde bir kaç malzemeyi bir araya getirerek kendi doğal şampuanınızı yapabilir güvenle kullanabilirsiniz.

Doğal Şampuan Yapımı

Doğal şampuan yapımı için öncelikle içeriğinden emin olduğunuz, doğal sabun almanız gerekiyor. Doğal sabun adı altında satılan ürünlere de dikkat etmenizde fayda var, bu nedenle dilerseniz doğal sabunu evde kendiniz yapabilirsiniz.

Bunun için “Doğal Sabun Yapımı” yazımızı okuyabilir, doğal sabun alırken hangi kıstasları göz önünde bulundurmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilir ve pratik doğal sabun yapımı tarifine ulaşabilirsiniz.

Tercih etmeniz halinde evde yaptığınız doğal sabunu da saç temizliğiniz için kullanabilirsiniz.

Temizleyiciliğin yanı sıra saçları besleyen vitaminleri ve bitkisel uçucu yağları barındıran likit formda şampuan kullanmak isteyenler için doğal şampuan tarifine geçelim.

Doğal şampuan yapımı için vakit ayıramıyorsanız içeriği tamamen bitkisel bazlı olan ekolojik şampuan satın alabilirsiniz. 

ekolojik şampuan

Ekolojik Doğal Şampuan

FİYATLARI GÖSTER

Ekolojik Doğal Şampuan içerisinde SLS, PARABEN, TUZ, PARFÜM dahil zararlı hiç bir kimyasal içermez.

Ürün İçeriği: Biber Çekirdeği Yağı, Erik Çekirdeği Yağı, Hindistan cevizi Yağı, İncir Çekirdeği Yağı, Çörek Otu Yağı, Lavanta Yağı, Biberiye Yağı, Hint Yağı, Sarımsak Yağı, Jojoba Yağı, Badem Yağı, Ceviz Yağı, Nane Yağı, Kayısı çekirdeği Yağı, Su, gliserin, potassium hydroxide, sodium chloride İçeriğinde bulunan değerli yağlar sayesinde saçlarınızı saç derisinden itibaren besler hızlı uzamasını sağlar ve canlılık verir, her saç tipine uygundur.

doğal şampuan

Weleda Calendula Organik Saç Ve Vücut Şampuanı

FİYATLARI GÖSTER

Doğal içerik denince akla bebek ürünleri de geliyor. Bebekler için üretilen Weleda Calendula Organik Saç Ve Vücut Şampuanını yetişkinler de güvenle kullanabilir. Aynısefa çiçeği ve özenle seçilmiş faydalı bitki özlerinden oluşan doğal formülüyle cildinizi ve saçlarınızı nazikçe temizler.  İçeriğindeki badem yağı cildin kurumasını önlemeye yardımcı olur. Gözleri yakmaz.

Dermatolojik olarak test edilmiştir, hassas ciltlerde kullanılabilir.

Kalite Standartları: Organik ve doğal bitki özleri kullanılarak üretilmiştir. %100 nature sertifikalıdır. (www.Natrue.Org) Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir. Paraben ve fitalat içermez. Sentetik parfüm ve boya içermez. Silikon içermez. Sls içermez.

,Doğal Şampuan Yapımı için Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı rendelenmiş doğal sabun
  • 1 kapsul E vitamini SATIN AL
  • 3 poşet Yeşilçay/ Papatya çayı/ Isırgan çayı (isteğe bağlı)
  • 2 su bardağı su
  • Saçınızın ihtiyacına göre ekleyebileceğiniz vitaminler ve bitkisel uçucu yağlar SATIN AL

doğal şampuan yapımı

Doğal Şampuan Yapımı

  1. 3 poşet çayı 2 su bardağı sıcak suyun içerisine atıp demlenmesini sağlayın.
  2. Rendelediğiniz sabunu demlediğiniz suyun içerisine atın ve eriyene kadar karıştırın.
  3. Karışım eridikten sonra 1 kapsul E vitamini ekleyin, dilediğiniz vitamin ve uçucu yağları da karışıma ekleyin.
  4. Soğuduktan sonra bir kaba boşaltın.

Hazırlamış olduğunuz şampuanı çok katı olması durumunda sıcak su ekleyerek inceltebilir, çok sıvı olması durumunda ise sabun rendesi ekleyerek yoğunlaştırabilirsiniz.

Doğal Şampuan Nasıl Kullanılır?

Doğal şampuanı, uygulamadan önce homojen bir karışım elde etmek için mutlaka çalkalayın. Saçınızı bir defa şampuanlamak uygun temizliği sağlamak için yeterlidir. Şampuanınız, köpürtücü kimyasallar barındırmadığı için dilediğiniz şekilde köpürmeyecek fakat saçınızı temizleyecektir.

Saçlarınızın bir alışma sürecinden geçeceği gerçeğini bilerek başlamalısınız. Doğal şampuana geçtiğinizde saçlarınızı dolgunlaştırması için uzun zamandır kullandığınız şampuanlarda kullanılan ve saçlarınızı kaplayan silikon yavaş yavaş saçlarınızdan arınacak ve bu süre zarfında saçlarınızda yapışık ve iyi durulanmamış hissini verecek.

Kararlı olup devam ettiğiniz takdirde saçınız doğal sürece adapte olacak ve silikondan arındığından nefes alacak, dökülmeler azalacak canlılığı ile doğal parlaklığına kavuşacak.

Tüm aile fertleri ile birlikte kullanabileceğiniz doğal şampuan ile sıfır atık felsefesine uygun, doğal yaşamanın keyfini sürün.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi