Poşet Çay ile Her Bardakta Milyarlarca Mikroplastik Partikül Yutuyoruz !

mikroplastik çay

Bu yazıyı okuduktan sonra poşet çay kullanırken tekrar düşüneceksiniz. McGill Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma sonucuna göre plastik çay poşetleri her bardakta milyarlarca mikroplastik partikül yutmamıza neden oluyor.

Söz konusu çalışmayı yürüten Kanadalı McGill Üniversitesi araştırmacıları, çok sayıda farklı markanın plastik çay poşetlerini laboratuvar ortamında 95 santigrat derece suda teste tabi tutarak serbest kalan mikroplastik partiküllerin yoğunluğunu ölçtü.

Tıklayın: Plastik İçiyoruz! İçme Suyunda Mikroplastik Tehlikesi

Yayınlanan rapor oldukça endişe verici, yalnızca bir bardakta 11,6 milyar mikroplastik parçacık ve 3,1 milyar nanoplastik parçacık suya sızıyor.

mikroplastik tehlikesi

Bu rakamlar, diğer gıda ürünlerine ve plastik şişelerde satılan sular da dahil olmak üzere diğer içeceklere göre, binlerce kat daha fazla plastiğe maruz kalmamıza yol açıyor. Bu demek oluyor ki her bir fincanda kelimenin tam anlamıyla plastik içiyoruz.

Nano boyutlu parçacıklar, insan kan dolaşımına ve insan hücrelerine girebilecek kadar küçük ancak mikroplastik ve nanoplastiğin insan sağlığı üstündeki etkileri henüz tam olarak belirlenebilmiş değil.

Mikroplastikler her yerde sağlığımızı tehdit ediyor, okyanusları ve orada yaşayan deniz organizmalarını kirletiyor ve sıklıkla besin zincirimize giriyorlar.

Avustralya’nın Newcastle Üniversitesi ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından bu yılın başlarında yayınlanan ortak bir çalışma, insanların haftada yaklaşık 5 gram plastik aldıklarını, bunun da bir kredi kartı boyutuna ve ağırlığına eş değer olduğunu duyurmuştu. Yapılan bu yeni araştırma, maruz kalınan plastik miktarını ciddi ölçüde artıracak nitelikte.

çay mikroplastik

Mikroplastiklerin yutulması ile ilgili olarak daha da endişe verici olan bir gerçek ise, mikroplastiklerin etraflarındaki diğer çevresel kirleticileri toplayan “toksik toplayıcı” gibi davranmasıdır.

Başka bir deyişle, mikroplastikler çevresel kirleticileri çeker, yoğunlaştırır ve taşır. Bu nedenle mikroplastiklerin yutulması, diğer toksik maddelerin de beraberinde insan vücuduna taşınması anlamını taşıyor ve sağlık açısından riskleri artırıyor.

Polietilen tereftalat (PET) malzemeden üretilen plastik çay poşetlerinin insan sağlığı üstündeki gerçek etkisini bulmaya yönelik bir araştırma henüz bulunmuyor. Bununla birlikte uzmanlar, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerini belirlemek üzere daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor

Plastik çay poşetleri, aynı zamanda çevresel açıdan daha fazla zarar verici sorunlara neden olan, tek kullanımlık plastiklerin bir başka örneği.

Alternatif ambalajlama için mücadele etmek ve devlet politika yapıcılarını plastik üretimini ve plastik kullanımını düzenlemeye teşvik etmek için tüketicilere büyük sorumluluk düşüyor.

Plastik ambalajların azaltılması sadece çevreyi iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda insan sağlığını da koruyacaktır.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.