Buzul Çağına Doğru Mu Gidiyoruz?

buzul çağı

Son birkaç yılda iklim değişikliğinin etkisini daha yoğun bir şekilde hissediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda kış ayları kurak ve ılık, yaz aylarında ise kavurucu sıcakları hissettik. Bu yıl ise kış ayını uzun ve çetin bir şekilde geçiriyoruz.

Bununla beraber son dönemde gündeme NASA’nın 2018’de buzul çağına gireceğimize dair yayınladığı bir yayın ve Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe hocamızın bir konferansta yaptığı buzul döneme gireceğimize dair sunumu gündem oldu.

Mart ayı içerisinde Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe’nin katıldığı bir konferansta ülkemiz de dahil olmak üzere Avrupa’nın mini bir buzul çağına girdiğini söyledi. Çamlıtepe; ‘’Küresel ısınmayla buzullardaki erime her geçen gün artıyor ve küresel ısınma ve iklim değişikliği biyolojik çeşitliliği tehdit eden iki önemli unsurdur. Antropojen faaliyetler sonucu ortaya çıkan durumlar, fosil yakıtların aşırı kullanılması gezegende bir sera etkisi oluşturdu. Isınan hava yukarı çıkamadığı için dünya bir seranın içinde kalmış gibi oluyor. Bunun en önemli etkilerinden biri buzulların erimesi. Bilim insanları ilk başlarda bunun etkilerinin 100-150 yıl sonra hissedileceğini söylüyordu. Ancak bu süreç 30-40 yıla indi. 2080 yılına kadar çok ciddi etkilerinin görüleceği tahmin ediliyor. Okyanus akıntıları var bildiğimiz gibi. Gulf Stream (Körfez Akıntısı) Atlas Okyanusu’ndan geliyor ve Avrupa’yı ısıtıyor. Ülkemizin de içinde bulunduğu bölge Avrupa, bu akıntı sayesinde ılıman bir iklime sahip. Ama buzulların erimesiyle bu Gulf Stream akıntısı kesilecektir. Yapılan projeksiyon bunu gösteriyor. Kesildiğinde de Avrupa, geçmişteki gibi bir buzul dönemine girecektir. Bunu hızlandıran faktör, insanın doğaya ve çevreye verdiği zarar. Bu projeksiyon gerçekleşecek gibi gözüküyor’’ dedi (Zobar, 2022 ).

Sonuç olarak buzul çağı veya sıcaklık artışı olsun dünyada dengelerin bozulduğunu her geçen gün daha fazla hissetmekteyiz. Bu konuda bilinç düzeyimizi artırmalı ve bazı şeyler için geç kalmamalıyız. Bizden sonraki nesillere bizim gördüğümüz bolluk ve bereketi onların da görebilmesi için yarınımızı korumak için savaşmalıyız.

Kaynak: Gökhan Zobar, (2022). Avrupa 'buzul dönemi' tehlikesiyle karşı karşıya. Erişim 26 Mart 2022.

Yazar Hakkında

Merve Güney

Süleyman Demirel Üniversitesi tarımsal biyoteknoloji bölümü mezunu ve 2021 yılı itibari ile aynı alandan yüksek ziraat mühendisiyim.

Tam anlamıyla yeşil sevdalısı bir doğa aşığıyım. Aynı zamanda doğanın ve biyolojinin mucizeleri karşısında her defasında şaşkınlığa uğrayan bir bilim meraklısıyım.

LinkedIn'de Ziyaret Et