Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, dünyada bir milyar civarında insan, küresel ısınma nedeniyle iyice artan hava sıcaklıkları nedeniyle klimanın serinletici etkilerinden ve ayrıca gıda maddeleri ve ilaçlar gibi belli bir sıcaklık aralığında saklanmaya imkan tanıyan soğutucu cihazlardan mahrum kalıyor.
Sıcaklık Gün Geçtikçe Artıyor
Asya’da, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde yaşamlarını sürdüren bir milyar civarı insanın risk altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştıkları ise raporun sonuçları arasında. İklim değişikliği nedeni ile soğutmanın çok daha önemli bir noktaya geldiği bilinen bir gerçek. Ancak soğutma imkanının sağlanması için harcanacak enerji de küresel ısınmayı arttıracak ve bu bir handikap olarak görülüyor. Bu kısır döngüden kurtulmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek şart ancak az gelişmiş ülkelerin hali hazırda bu teknolojiyi hayata geçirmeleri de zor bir ihtimal olarak görülmekte.
Yine yayınlanan rapora bakıldığında aralarında 52 ülkenin olduğu bir anket dikkat çekmekte. Bu ankete göre en yüksek riske sahip ülkeler Çin, Hindistan, Mozambik, Nijerya, Brezilya, Pakistan, Sudan, Endonezya ve Bangladeş olarak görülüyor.
Rapor sonuçlarına göre soğutma sistemi üreten şirketler, özellikle tropikal ülkelerin gelişen orta sınıflarına yönelik satış yapabilmek için düşük maliyete sahip ve yüksek verimlilik ilkesiyle çalışan soğutucu cihaz ekipmanlarını bu bölgelerde pazarlayarak büyük bir satış seviyesi yakalayabilirler ve ayrıca çevre sorunlarının daha kritik hale gelmemesi içinde maksimum desteği sağlamış olabilirler.
Tüm bunlara ek olarak, bu tür sıcaklık sorunu olan bölgeler, çatılarını güneş ışıklarını yansıtmak amacıyla beyaz renkli ısı yalıtım malzemeleri ile mantolayabilirler. Veya çok daha basit olarak beyaz boya veya kireçle boyamakta ışınları yansıtacağından basit ve işe yarar bir çözüm sağlayacaktır.
Sıcaklık Artışı Ölümleri Getiriyor
BM sağlık birimi ise, iklim değişikliklerine bağlı olarak artan sıcaklığın 2030 ile 2050 yılları aralığında küresel boyutta 40 bin civarı ölümü beraberinde getireceği konusunda açıklamalarda bulunuyor. Hatırlanacağı üzere mayıs ayında yaşanan sıcak hava dalgası sonucunda Pakistan’da 60 civarı insan hayatını aşırı sıcaklık nedeniyle kaybetmişti.
Rapor, insanoğlunun yakın gelecekte yaşayabilecekleri sorunları, günümüzde karşılaşılan sorunları ve bunlar için kısa ve uzun vadede neler yapılabileceğini ortaya koyması açısından oldukça önem arz ediyor.