Türkiye’de ilk defa uygulanan pasif ev projesi ile %90 oranında bir enerji tasarrufu mümkün oluyor. HŞ Enerji Sistemleri Şirketi olarak uygulamayı yürüten ve aynı zamanda şirket sahibi olan Halil Şevik, pasif ev projesini ilk olarak kendi evinde uyguladı.
Enerji kaynaklarının tüketimini kontrol altına almak ve bu konuda tasarruflar sağlayarak gelecek için yatırımlarda bulunmak ve bu tip yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırmak için çeşitli projeler ve fikirler mevcut. Güneş enerjisi dediğimizde ise gün içinde kullandığımız bir çok enerjinin, güneş enerjisi ile karşılanması konusu büyük oranda tasarruf sağlanmasına yardımcı oluyor.
Benzer: Pasif Ev Kavramı Hakkında Merak Edilenler
Kendi Enerjisini Üreten Ev
Pasif ev dediğimizde ilk olarak kendi enerjisinin %90’lık bir kısmını yerinde üretebilen bir sistem aklımıza geliyor. İlk olarak Almanya’da ortaya çıkan Pasif ev kavramı 1995 yılından itibaren geliştirilmeye başlandı ve günümüzde çoğu ülkede örnekleri mevcut. Bu evlerin standartları ise Pasif Ev Enstitüsü tarafından kontrol ediliyor. Bu enstitü ise Almaya’da bulunuyor.
Türkiye’de Pasif ev ilk olarak Antalya’da kuruldu ve Halil Şevik kendi evinde bu projeyi uyguladı. Pasif ev kavramı, kullanılan enerji miktarını, içerisinde yaşayan insanların konforlarından ödün vermeden, gereken enerjiyi asgari düzeyde tutarak tasarruf sağlıyor. Pasif evler ülkenin iklim koşullarına, mevsim normalleri ve ısı değerleri doğrultusunda belli bir kalıpta olmadan, ihtiyaçlara değişken cevaplar vererek, olması gereken ısı değerlerini doğal koşullara göre şekillendiriyor ve bu süreçte en az %90 oranında bir tasarruf sağlıyor. Ülke olarak enerjiyi satın aldığımız için Türkiye’nin güneş enerjisini kullanarak oluşturacağı sistem ile ekonomik açıdan da bir rahatlama yaşaması da mümkün görünüyor.
Halil Şevik’in açıklamalarında, bu işin maliyetinin 200 metrekare bir ev için konuşulursa, yaklaşık 3 yıl içinde pasif evin maliyetini amorti edecek konuma geleceğini belirtiyor. Dünya üzerinde Pasif evlerin en çok görüldüğü ülkelerin Avustralya ve Almanya olduğu belirtiliyor.
Giderek önemli hale gelen pasif evler ile güneşten elde edilen enerjinin miktarı artarak tasarruf elde edilecek ve bu konuda gelişen teknoloji ile çok daha fazla imkan sunulacağı düşünülüyor.