İklim Değişikliğinin Birincil Nedeni Nedir?

Yazan Ekolojist

İklim değişikliklerine sebep olan en önemli neden aşırı ve kontrolsüz fosil yakıt (petrol, kömür…) tüketimidir. Karbon bazlı oldukları için fosil yakıtlar kullanıldığında ısı ve enerji dışında ortaya çıkan yan ürünler karbondioksit, karbonmonoksit ve metan gibi gazlar oluyor. Bu gazlar atmosfer tabakasında birikiyor ve sera etkisi yapıyor. Sera etkisi demek Dünya’dan yansıyan güneş ışınlarının bu gazlar tarafından tutulması ve Dünya’nın sürekli ısınması demek. Dünya’nın sürekli ısınması ama soğumaması iklim değişikliği sonucunu doğuruyor. İklim değişikliği her kesimdeki canlı varlıkları etkiliyor. Özellikle kutuplardaki erime kutup ayıları ve penguenlerin yaşam alanlarını oldukça kısıtlamış durumda.

İklim Değişikliğini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Hem Dünya kaynaklarının sürekliliği hem de canlıların geleceği için doğrudan ve dolaylı tüm fosil yakıt tüketiminin tamamen durması gerekiyor. Ama mevcut duruma bakıldığında fosil yakıt tüketimine bağımlı bir toplum görülüyor. Bu durumu değiştirmek için Dünya’nın büyük küçük birçok yerinde insanların ve kurumların çeşitli girişimleri mevcut. Solar paneller kullanmak, elektrikli araba üretmek gibi yatırımlar bu girişimlere örnek verilebilir. Bu tip girişimlerin yanı sıra fosil yakıta yatırım yapmamak ya da var olan yatırımlarını durdurmak, elden çıkarmak da uygulanan girişimlerden.

Yatırımları elden çıkarma konusunda özellikle Birleşik Krallık dikkat çekiyor. Şu anda Birleşik Krallık’taki altmıştan fazla üniversite fosil yakıt yatırımlarını elden çıkardığını açıklamış. Bunlardan en çok dikkat çekeni Edinburgh Üniversitesi. Üniversite geçen hafta bütün fosil yakıt yatırımlarının tamamını elden çıkardığını açıklamış ve böylelikle Birleşik Krallık’taki tamamiyle fosil yakıttan arınmış en büyük üniversite fonu olmuş. Üniversite, böyle bir karar vererek çevreci imajına da büyük katkı sağlamış durumda. Elden çıkarılan yatırımlardan elde edilen gelir ile iklim değişikliği ile ilgili araştırmalara yüklü miktarda bütçe ayrıldığı üniversite sözcüsü tarafından açıklanmış. Ayrıca sözcü, 2040 yılına kadar karbon-nötr hale gelmek istediklerini belirtmiş.

Edinburgh Üniversitesi’nin uygulamış olduğu bu radikal karar Dünya genelindeki kurum ve kuruluşlar tarafından da uygulanır hale gelirse fosil yakıt kullanımı, uzun bir süreci kapsayacak olsa da, bitebilir ve iklim değişikleri büyük ölçüde önlenebilir.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın