Eko etiket çevreye zarar vermeyen ürünler için kullanılan etiketlerdir. Bir markette alışveriş yaparken seçtiğimiz ürünlerin doğaya zararı var mı, yok mu ne kadar emin olursunuz? İşte eko etiketler uygulaması ile bu güvenilirliği sağmak artık mümkün. Tüketim toplumunun çoğalması, doğal kaynakların azalması nedeniyle ortaya çıkan çevre kirliliği canlı yaşamanı tehlikeye atan durumlara ve doğal yaşamın bozulmasına neden olmuştur. Eko etiket uygulaması ile insanların bilinçlendirilmesi ve doğanın korunmasına dikkat çekmek amaçlanmıştır. Eko etiketler ile insanların doğa dostu ürünler ile doğaya zararlı ürünler arasında tercih yapmaları sağlanmaktadır.
Eko Etiketin Tarihçesi
Eko etiketler devletin, üreticilerin ve halkın çevreyi korumaya yönelik atılımlarıyla ortaya çıkmıştır. İnsanların çevre korunması karşısındaki endişeleri ile üreticiler halk tarafından kullanılan ürünlerin doğaya olan zararlarını azaltmaya yönelik çalışmalar başlattılar. Bu çalışmaların sonucunda üretilen doğaya zarar vermeden üretilen ürünlerin diğer ürünlerden halk tarafından ayırt edilebilmesi için de eko etiket kullanılmaya başlandı.
Hangi Ürünler Eko Etiket Alabilirler?
Bir ürünün eko etiket almaya hak kazanması için Eko etiket yönetmeliği uygulanmaya başlanmıştır. Eko etiketler kişisel bakım ürünleri, temizlik ürünleri, giyim tekstil ürünleri, boya ve vernikler, elektronik ekipmanlar, zemin kaplama malzemeleri, mobilya ve döşemelik ürünler, ev aletleri, yağlar, sıhhi eşyalar, kağıt ürünleri, tatil köyleri gibi birçok sektörde verilmektedir. Eko etiketler ürünün bulunduğu kategoride en çevreci üretimi ya da hizmeti sağlayan %10 ile 20’lik dilim arasında olmasına bakılarak verilmektedir. Eko etiket yönetmeliğine göre ürünün tüm yaşam döngüsüne dikkat edilir. Eko etiketli ürünlerin üretiminde, kullanımı sırasında ve atıklarının doğaya zarar vermemesi gerekmektedir.
Eko Etiketin Türkiye Uygulanması
Avrupa birliği üyesi ülkelerde EU Ecolabel ofisleri tarafından yürütülür. Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmadığı için Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü eko etiket uygulaması ile vatandaşlara çevreye zararlı ürünleri ile zararsız ürünler arasında seçim yapma fırsatı verilmesi amaçlanıyor. Eko etiketli ürünlerin ihracat alanında diğer ürünlerden daha çok tercih edilmesi de eko etiket uygulamasının ülkemizdeki önemini arttırıyor.
Eko Etiketlemenin Faydaları
*Tüketici sınıfının bilgilendirilmesi
*Ekonomik verimliliğe teşvik etmek
*Piyasa gelişiminin uyarlanması
*Sürekli iyileştirmeye teşvik etmek
*Sertifikasyonu teşvik etmek
*Denetleme ve izleme konusunda yardımcı olmak
Düşüncelerinizi Paylaşın