Suda Eriyen ve Yenilebilir Gıda Ambalajı Üretiliyor

yenilebilir ambalaj

Endonezya’da su yosunundan, hem suda eriyebilen hem de yenilebilen plastik ambalaj üretiliyor.

Her geçen gün artan nüfus ile tüketimin artması ve plastik atıkların kontrolsüzce doğaya bırakılması, geri dönüşü olmayan tahribata yol açıyor. Öyle ki deniz canlılarının sindirim sistemine dahil olup ölümüne yol açmakla birlikte sofralarımıza kadar geliyor. Plastik atıklar için önlem alınmazsa, 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağı öngörülüyor.

Plastik atıkların doğaya verdiği kalıcı zararı önemseyen ve sosyal sorumluluk yönü güçlü Endonezya menşeili firma Evoware, deniz yosunundan yenilebilir ve doğada çözünebilir gıda ambalajı üretiyor.

Endonezya %90 gibi bir oran ile okyanusa en çok plastik atık bırakan ikinci ülke konumunda. Su yosunu ile üretilen plastik ambalajlar ile hem plastik atık sorununun azaltılması hem de Endonezyalı su yosunu üreticilerinin kazançlarının artırılması hedefleniyor.

Biyobozunur plastikler, deniz yosunundan yapılıyor olması sayesinde kullanıldıktan sonra suya bırakıldığında çözünüyor ve herhangi bir çevre kirliliğine yol açmıyor. Toprağa bırakıldığında ise biyoçözünür özelliği sayesinde gübre olarak da kullanılabiliyor. Katkı maddesi içermeyen ve yüksek lif, mineral ve vitamin içeren ambalajların 2 yıllık ömrü bulunuyor. Ayrıca ürüne tercih edilen renk, tat ve marka logosu uyarlanabiliyor.

Firmanın Ello Jello isimli ürünü, portakal, yeşilçay ve nane aromaları içeren yenilebilir bir bardak. 30 gün içerisinde doğada çözünebilir olma özelliğine sahip bu bardaklar jelatin, gluten gibi katkı maddeleri içermiyor ve oldukça besleyici özellikte.

ello jello suda eriyen ambalaj

Endonezyalı doğa dostu bu startup, New Plastics Economy İnovasyon Ödülleri kapsamında OpenIDEO işbirliği ile yürütülen Circular Design Challenge’ da (Döngüsel Tasarım Yarışması) büyük ödüle layık görüldü.

Gelişen teknoloji ile birlikte çevreyi korumaya yönelik yeni iş fikirlerinin ortaya çıkması ve bu fikirlerin destekleniyor olması gelecek için umut verici. Aynı zamanda çevre duyarlılığı açısından farkındalık yaratmak açısından oldukça faydalı. Suya dayanıklı ve aynı zamanda yıkanabilen güneş pili üreten Japon bilim insanları ve gıdaların raf ömrünü uzatarak gıda israfını önleme üzerine yaptığı çalışma ile bizleri gururlandıran Türk bilim insanı Hayriye Ünal benzer örnekler arasında.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.

Düşüncelerinizi Paylaşın