Yıllardır devam eden ve son zamanlarda etkisi giderek artan küresel ısınma durumu herkesin bildiği bir konu. Küresel ısınmaya neden olan ve giderek artmasını sağlayan en büyük etmen sera etkisidir. Sera etkisi atmosfer tabakasında biriken sera gazlarının oluşturduğu bir etkidir.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın: Sera Gazı Nedir?
Biriken gazlar güneşten gelen ve yansıtılması gereken radyosyonu emerek dünyaya gönderir ve dünyanın daha da ısınmasını sağlar. Ayrıca dünyadan yansıyan ışınları tutarak da bu etkiye katkı sağlar.
Temel sera gazları karbonmonoksit, karbondioksit, metan, azot içerikli gazlar ve flor içerikli gazlar olarak söylenebilir. Bu gazlar normal şartlarda da canlılar için oldukça zararlıdır.
Sera Gazının Kaynakları Nelerdir?
Sera gazı kaynakları temelde karbon bazlı fosil yakıtlardır. Bu yakıtların yanması sonucu açığa çıkan yan ürünler karbonmonoksit, metan ve karbondioksit oluyor. Ayrıca yoğun gübre ve ilaç kullanımı da azatlu ve florlu bileşiklerin oluşmasında çok etkili. Kısacası fosil yakıta dayalı bütün endüstriyel faaliyetler bu gazların oluşumu ve salınımı üzerinde etkilidir.
Bu konu araştırıldığında sürekli olarak karşılaşılabilecek bir diğer konu da sera gazı emisyonudur.
Sera Gazı Emisyonu Nedir?
Sera gazı emsiyonu kısaca, atmosfer tabakası üzerinde biriken toplam sera gazları miktarını ifade eder. Bu miktar ne kadar fazla ise sera etkisi o kadar yoğun demektir. Sera etkisi de dünya atmosferinde biriken bu sera gazları sonucu dünyanın ısınmaya sürekli devam etmesi ama soğuması gerektiği zamanlarda bu soğuma alanını bulamamasını ifade eder. Bu sera etkisi, küresel ısınmasının ve devamında gelen iklim değişiklerinin başlıca nedenlerinden biridir.
Oldukça ciddi bir konu olan sera etkisi ve devam edecek süreçteki olası büyük hasarları göz önüne alındığında birincil enerji kaynağı olarak kullanılan fosil yakıtların kullanımının durması gerekliliği bir kez daha anlaşılıyor. BU etkiye neden olan en büyük faktör daha önce de bahsedildiği gibi bu yakıtların yakılmasıdır. Bu gazların atmosferden uzaklaştırılması zaman alan bir süreçtir. Sürecin hızlanması ve devamlı olması için fosil yakıt kullanımı, gübre kullanımı, endüsriyel atıkların doğaya salınımı vs gibi faaliyetlerin durdurulması oldukça önemlidir.