Johnson & Johnson’a 4 Milyar 650 Milyon Dolar Tazminat!

Yazan Ekolojist
Talk pudralarının kadınlarda yumurtalık kanseri hastalığına neden olduğu iddiası ile Johnson&Johnson firmasına karşı açılan ve yıllardır devam eden davalar sonuçlandı.

Firmanın 2016 yılında karar verilen bir davada talk pudrası nedeniyle yumurtalık kanserine yakalandığını iddia eden bir kadına 72 milyon dolar tazminat ödemesine karar verilmişti.

Firmanın şimdi de, yine talk pudrası kullanılmasına bağlı olarak yumurtalık kanserine yakalandıklarını iddia eden 22 kadına toplam 4 milyar 650 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

AÇILAN DAVA SAYISI: 9.000

Johnson&Johnson firmasının ürettiği talk pudranın, kadınlarda yumurtalık kanserine neden olduğu iddiası ile firmaya karşı açılmış olan 9.000 dava bulunuyor. Açılan bu davaların ana dayanağını pudra yapımında kullanılan talk mineralinin asbest içermesi oluşturuyor.

Missouri Eyaletinde görülen davalarda verilen tazminat kararının devam eden diğer davalar için emsal teşkil etmesi ihtimaline karşı şirket yetkilileri “verilen kararın hayal kırıklığı” niteliğinde olduğunu söylediler.

Şirket yetkilileri ayrıca kansere neden olan şeyin talk pudrası olamayacağını ifade ederek mahkemenin verdiği tazminat kararına karşı temyiz yoluna gideceklerini de söylediler.

Lehlerine tazminat kararı verilen kadınların avukatları ise davalı şirketin ürettiği pudraların yumurtalık kanseri oluşmasına neden olduğunu bilmelerine rağmen bu konuda herhangi bir önlem almadıklarını, 1970 yılından bu güne kadar üretilen Johnson & Johnson talk pudralarının tamamına asbest maddesinin bulaştığının bilinmesine rağmen şirket yetkililerinin tüketicileri olası riskler hakkında uyarmadığı gibi bu durumun düzeltilmesi için de hiçbir şey yapmadıklarını söylediler.

OVACOME: HENÜZ KANITLANMADI

Konu ile ilgili olarak merkezi İngiltere’de bulunan kanser araştırmaları vakfı Ovacome tarafından da bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada; genital bölgede talk pudrası kullanmanın kadınlarda yumurtalık kanseri oluşmasına yol açtığı yönünde iddia ve endişelerin bulunmasına rağmen, henüz bu şüphelerin doğrulanmasını sağlayacak net bilgiler bulunmadığı ve bu nedenle de bu konudaki iddiaların henüz kanıtlanmadığını ifade edildi.

TÜRKİYE’DE ASBEST KULLANIMI

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın hazırladığı Asbest Raporuna göre;  asbest maddesinin kullanılması ve ticaretinin yapılması Türkiye’de 2010 yılından yasaklandı.

Asbest maddesi ülkemizde yoğun şekilde inşaat, otomotiv, gemi yapımı, kaynak, izolasyon ve yangın önleme maddelerini üreten şirketler tarafından kullanılmaktaydı. Bu nedenle uygulamaya konulan kentsel dönüşüm programı çerçevesinde yıkımı yapılan binaların neredeyse tamamında asbest maddesi kullanılmış olması ihtimali oldukça yüksek.

Bu nedenle gerekli ölçümler yapılmadan yıkılan binalarda, yıkım esnasında asbest maddesinin ortaya çıkabileceği ve çalışanlar ile civarda oturan mahalle sakinleri risk altında bulundukları da raporda yer alıyor.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın