İstanbul’un Botanik Bahçesi’nin Öyküsü

Yazan Ekolojist

 

Yıl 1933… Yeni Türkiye’nin kurucusu Atatürk modernleşme yolunda somut adımlar atmaya devam etmektedir. Bu nedenle alanının dehası kabul edilen botanik bilimci Alfred Heilbronn adındaki botanikçiyi peyzaj düzenlemesi ve Batı’daki yeni gelişmeleri Türkiye’ye de aktarması için getirmiştir. Bunun sonucu olarak da İstanbul Üniversitesinin Fen Fakültesindeki Biyoloji Bölümü binasının tüm bahçe düzenlemesinin kendisine devredilmesine karar verildi. O dönemin tek yüksekokulu olan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi, Biyoloji bölümüyle tamamen doğayla baş başa eğitimin temelini aslında ulu önder atıyordu.

Söz konusu bu bina tam iki yıllık bir tadilat ve tamirat sürecinden sonra tam da Alfred Heilbronn’un istediği hale geldi ve o günden de günümüze kadar hep kendi adı verilerek İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botakin Bahçesi adıyla 1935 yılından günümüze kadar hizmet vermeye devam etti.

 

Alfred Heilbronn Bahçesinde Toplam 5000 Adet Bitki Var

Botanik bahçesinde 160 bitki familyasına ait olmak üzere toplamda 5000 adet farklı bitki türünün bulunduğu tespit edilmiş durumda. Söz konusu bu bitki türleri 400 adet ağaç ve çalı topluluklarından oluşuyor, geriye kalan 3500 adedini ise tropikal ve subtropikal iklime ait bitki türleri oluşturmaktadır. Bütünüyle bu farklı yönleri bir arada düşünüldüğü zaman gerçekten de sıra dışı unsurlarına dayanarak Atatürk mirası bir botanik bahçesi olduğunu kesinlikle ifade etmemiz gerekmektedir.

Alfred Heilbronn tarafından bu botanik bahçesinin atıldığı 1935 yılı temelinde doğal ortamda İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümü öğrencilerinin tamamen doğal bahçe ortamında İstanbul’a özgü bir tabiatta baş başa kalarak bir ortamda yaşadıkları dikkat çeken unsurlar olmaktadır. Böylelikle her bakımdan tamamen kaliteden ödün verilmeden uzun bir süre kullanımı mümkün olmaya devam ederek kullanım açısından yaygınlık kazanmaktadır.

Bu bina günümüzde de yine aynı adla hizmet vermeye devam etmektedir. Peyzaj derslerinde ve bitki biyolojisi üzerine saha çalışmalarına denek olan bu bitki türleri öğrencilerin de tüm eğitim öğretimleri sürecinde dikkat çeken konular arasında gelmeye devam eden en temel unsurlar arasında bulunmaktadır.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın