Hava kirliliğine çözüm getirecek projeler üstünde çalışan Hollandalı sanatçı ve tasarımcı Daan Roosegaarde, havadaki kirliliği vakumlayarak temizleyen kule geliştirdi.
Smog Free isimli proje kapsamında, 7 metre yüksekliğindeki kule, yer altında bulunan bakır bobinler vasıtasıyla elektrostatik bir alan oluşturarak havadaki partikülleri emiyor ve temizlenen havayı atmosfere bırakıyor.
Partiküllerden Yüzük Üretiliyor
Saatte 30 bin metreküp havayı temizleme kapasitesine sahip sistem, toplanan partiküllerden elde edilen tozun içerisinde bulunan yüzde 42 oranındaki karbon sayesinde kömür ile karıştırılabiliyor.
Oluşan karışım sıkıştırılarak yüzüklerin içerisine konuluyor ve projeyi destekleyenlere hediye ediliyor. Her bir yüzüğün içerisinde sıkıştırılmış 1000 metreküp havanın içerisinde bulunan karbon partikülleri bulunuyor. Yani satın alınan her bir yüzük ile dünyaya 1000 metreküp temiz hava bağışlanmış oluyor.
Karbon elementinin bir modifikasyonu olan elmas düşünülerek hazırlanan yüzüğün siparişini vermek isteyenler e-postalarını bıraktığında detaylı bilgi alabiliyor.
Sistem Tamamen Yenilenebilir Enerji İle Çalışıyor
Hollanda’nın Rotterdam şehrinde bulunan Roosegaarde’nin stüdyosunda başlatılan projede kullanılan hava filtresi teknolojisi, hastanelerde kullanılan teknoloji ile aynı ancak çok daha büyük ölçekli. Üstelik havayı temizlemeye odaklı bu teknoloji, tamamen yenilenebilir enerji ile çalışıyor.
Kule, tepesinden çektiği kirli kavayı arıtarak kenarlarından atmosfere bırakıyor. Bütün bunları yaparken sadece bir tost makinesi kadar yani yaklaşık 1400 Watt’lık elektrik tüketen ve enerjisini yenilenebilir kaynaklardan alan kule, hava kirliliği konusuna inovatif bir çözüm sunuyor.
Rotterdam’da başlayan ve hava kirliliği sorunu yaşayan şehirlerden biri olan Pekin’de devam eden projenin Delhi, Los Angeles ve Paris gibi şehirlerde de hayata geçirilmesi ön görülüyor.
Kickstarter’da 1577 kişiden 113 bin Euro destek alan proje hava kirliliği ile mücadelede ses getireceğe benziyor.
Kaynak: Treehugger, Design Boom