Eskişehir Çevre Şenliğinden Ortak Ses: Alpu’da Santrale İzin Yok

Yazan Ekolojist

Eskişehir çevre açısından önemli bir etkinliğine ev sahipliği yaptı. Eskişehir Çevre Şenliği adı altında iki gün süren etkinlik Greenpeace, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Yeryüzü Derneği, Eskişehir Kent Konseyi, Troya Enerji Koop ve EkolIQ’nun katkılarıyla gerçekleştirildi.

Alpu Termik Santraline Hayır

Şenliğin açılışı Genel Sekreter Yardımcısı Oğuzhan Özen tarafından yapılırdı. Özen konuşmasında Alpu Termik Santrali’ne karşı yapılan direnişten örnekler verdi ve destek verenlere teşekkür etti. Şenlik bir yönden de Eskişehir’deki doğal hayatın korunmasına destek niteliği taşıyordu. Zira Alpu’da yapılması planlanan termik santral yerel halkın ve doğa aktivistlerinin tepkisini çekiyor.

Şenliğin ilk gününe Türk edebiyatının önemli kadın yazarlarından Buket Uzuner ile Açık Radyo istasyonunda çevre bilincini artırmaya yönelik programlar yapan Ömer Madra da katıldı. Tabiat Dörtlemesi isimli serinin üçüncü kitabı lan Hava’yı okurlarının beğenisine sunan Uzuner, konuşmasında kaman geleneğinin doğaya verdiği öneme işaret ederek eskiden fazla tüketimin günah olarak görüldüğünü, bir ağaç kesildiğinde kamların o ağacın ruhundan özür dilediklerini, günümüzde bu düsturun kaybedildiğini belirtti.

İlk oturumda söz alan Ömer Madra çevrenin korunmasına yönelik eylemlerde toprakla uğraşmaya ve yaşamını doğrudan topraktan kazanmaya devam eden insanların başı çektiğini anlatarak Kanada’da Kızılderililerin verdiği mücadeleyi örnek gösterdi.

Kardelen Afrodit Adsal: Türkiye’de Nükleer Ve Termik İhtiyacı Yok!

Şenliğin Avrupa’da Enerji Dönüşümü adı verilen ikinci oturumunda söz alan Nordic Folkecenter for Renewable Energy sivil toplum kuruluşu temsilcisi Danimarkalı Kardelen Afrodit Adsal ülkesindeki sert kışa ve güneşlenme süresinin azlığına rağmen güneş enerjisi üretimine kışın dahi devam edebildiklerini söyleyerek yüksek güneşlenme saatine sahip olan ülkemizin gerekli adımları attığı takdirde termik ve nükleer santral kurmasına gerek kalmayacağını vurguladı.  Bu bölümde dünya genelinde termik santrallere yönelik bilgi paylaşımında bulundu.

 

Evde Elektrik Üretmek Mümkün

Şenlikte ilk günün Güneş, Kömür ve İklim Krizi konu başlıklı oturumuna katılan güneş elektriği uzmanı Deniz Selkan Polatkan kendi kısıtlı imkanlarıyla Ankara’daki evinde dakikada 3 kilowatt elektrik üretmeyi başardığını, bu miktarı 30 kilowatta çıkarmayı hedeflediğini, Türkiye’nin güneş enerjisini görmezden gelme lüksü olmadığını ifade etti. Aynı oturuma Temiz Hava Platformu adına katılan Gamze Varol rüzgardan elektrik üretme fikrini gündeme getirdiklerinde fırıldak enerjisi gibi söylemlerle dalga geçildiğini ancak zaman geçtikçe rüzgar enerjisinin değerinin anlaşıldığını belirterek krizdeki Yunanistan’ın enerjisindeki güneş enerjisi payının yüzde 8 olmasından çıkarılacak dersler bulunduğunu vurguladı. Günün son oturumunda ise yerel çevre direnişleri ele alındı.

Şenliğin İkinci Gününde Meydan Çocukların

Şenliğin ikinci günü daha hareketli görüntülere sahne oldu. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı Eskişehir Şubesi’nin  organize ettiği mülteci kadınlardan oluşan Oldcity Afrikalı Dans ve Müzik Grubu Haller Gençlik Parkı’nda segilediği dans gösterisi dakikalarca alkışlandı. Çocuklar hayvan hakları atölyesi ile bilgilerini artırırken bisiklet kullanımı konusundaki farkındalığı arttırmayı amaçlayan ”Bi Tur Versene” etkinliğine katılan gençler ve çocuklar parkta bisiklet sürmenin keyfini çıkardı.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın