Elektrikli Araba Bataryalarının Geri Dönüşümü Üreticilerin Sorumluluğunda

Yazan Ekolojist

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yönetmeliklere göre Çin artık elektrikli araba üreticilerini atık pilleri geri dönüştürmek ve geri dönüşüm tesislerinin kurulması konusunda sorumlu tutacak.

Çin 2009 yılından beri elektrikli arabaların üretimini teşvik etmeye başladı. Elektrikli araçların sürdürülebilir enerji kullanımı konusundaki başarısı, araç emisyonlarını azaltması, diğer araçlara kıyasla ekolojik dengeye neredeyse zarar vermemesi ve enerji güvenliğini artırması, Çin’in bu üretimi destekleme sebepleri arasında.

Okuyun: Elektrikli Araç Kiralamanın Faydaları

Çin aynı zamanda elektrikli araç sektöründe yüksek teknoloji kullanmayı ve global bir lider olmayı hedefliyor. Bu hedefleri gerçekleştirebilmek için de sürdürülebilir enerji kullanımı konusunda gerekli tedbirleri almaya kararlı.

Lityum Pil Atıklarının Dönüştürülmesi Neden Önemli?

Çin sürdürülebilir enerji odaklı bir teknolojinin takipçisi olsa da geçtiğimiz yılda lityum pil kullanımının %50 oranında artması ve bu tüketimin de gelecek yıllarda 170.000’i bulacağı tahminleri gündeme gelince konuyla ilgili hemen harekete geçti.

Çin, tüketimin azaltılması ve ekolojik dengenin korunması düşünceleriyle hayata geçirilen elektrikli araba teknolojisinde kullanılan pilleri dönüştürerek, giderek artan kirliliğin önüne geçmek istiyor.

Bu sebeple Çin; elektrikli araba üreticilerini lityum pilleri geri dönüştürmesi için geri dönüşüm tesisleri kurmaktan sorumlu tutacak. Şu an için çıkarılan yönetmelikler geçici olarak nitelendirilse de, Çin bu konuda kalıcı çözümler üretmekte ısrarcı olacak gibi gözüküyor.

Şu an için Çin Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara göre; üreticiler elektrikli araba kullanıcılarının araç pillerini rahatlıkla onarabilecekleri veya değiştirebilecekleri bir ağ kuracaklar.

Bu bakım-onarım sisteminin yanısıra sadece araç üreticileri değil, satış birimleri de batarya üreticileri ile ortaklaşa bir çalışarak pillerin hangi araca ait olduğunu bulmayı ve dolayısıyla pillerin sahiplerini tanımayı mümkün kılan bir takip sistemi geliştirecekler.

Bu uygulamalarla pillerin geri dönüştürülmesi konusunda tüketicilere de dolaylı yoldan bir sorumluluk yüklenmiş olacak.

Tüm bu kuralların yanısıra konuyla ilgili bazı öneriler de geliştiren Çin; pillerin standardize edilmesini ve söküp takılmasının kolaylaştırılmasını da geri dönüşümü kolaylaştırması açısından önemli buluyor. Ek olarak üreticilerin araçların pilleri ile ilgili tüketicilere teknik bir eğitim vermesi de önerilenler arasında.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi