Rüzgar’ın Enerjisine Yetişemiyoruz
Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği (WWEA) 10 Ekim 2016 tarihinde yarı yıl raporunu yayımladı. Raporda tüm dünya baz alınarak hesaplanan kurulu rüzgar enerjisine ait kapasitenin 486,790 MW’a ulaştığını belirtti.
Elde edilen verilerin dünya bazında gelen elektrik talebini %5 oranında karşıladığını belirtti. Bu artış ile küresel rüzgar kapasitesinde %11,8’lik artış olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu rakamları 2011 ve 2012 yılları ve 2014-2015 yılları ile kıyasladığımızda artış oranında da düşüş söz konusu. 2011-2012 yılları arasında küresel rüzgâr kapasitesi artış oranı %18 iken, 2014-2015 yıllarında artış oranı %17’idi. Bu oranların gerilemiş olması gezegenimizin ciddi bir tehdit ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından yapılan farklı bir araştırmada, rüzgar enerjisindeki sıralamaya bakıldı. Sıralamanın ilk beş sırasına yerleşen ülkeler Çin, ABD, Almanya, Hindistan ve İspanya’dır. Bu beş ülkenin diğer ülkelere oranla kapladığı alan hafife alınmayacak derecededir. Toplam rüzgar enerjisinin %73’ü bu ülkelerden oluşuyor. Fakat İspanya ve ABD ülkeleri rüzgar enerjisi için ciddi yatırımlar yapmış durumda. Bu yapılan yatırımları göz önünde bulundurursak, İspanya ve ABD ülkeleri sıralamada geriliyor ve oranı %73’den %56’ya geriletiyor.
2012 ve 2013 yıllarını kıyasladığımız zaman bir yıl içerisinde rüzgar enerjisi kapasitesinde artış gösteren ülkeleri; Almanya, İngiltere, Çin, Kanada, Danimarka olarak sıralıyoruz. Fakat yapılan kıyaslamada her istatistik ya da analiz çalışmasında olduğu gibi artışın aksine gerileme gösteren ülkeler de mevcut. Gerileme gösteren ülkelere bakacak olursak üç ülke bizleri şaşırtıyor. İspanya,
ABD ve Hindistan dünyanın en başarılı beş ülkesi listesinde yer alırken, buna ters orantıda olacak şekilde bir önceki yıla göre gerileme yaşayan ülkeler arasında da yer alıyor. Bu üç ülke dışında gerileme yaşayan ülkeler arasında İtalya ve Fransa listeye yerleşmiş görünüyor.
Açık Denizlerde Esen Serin Rüzgarlar
Deniz kenarları ve içerisinde deniz bulunduran şehirler bildiğiniz üzere her daim esintili olur. Kış aylarında bu durum oldukça keyifsiz görünse de, yaz aylarında deniz kenarına gidip ılık ılık esen rüzgar eşliğinde yürüyüş yapmaktan herkes keyif alır.
Sonsuz maviliğin temsili denizlerimiz rüzgar enerjisi konusunda da oldukça başarılı bir duruş sergiliyor. 30 Ekim 2013 tarihinde yapılan açıklamada kara üzerinde kurulan tesislere oranla, denize kurulan tesislerin 7 yıl üst üste rekor kırdığı bilgisi yer alıyordu.
Hatta bununla kalmamış 2013 yılı içerisinde 7 yıllık rekoru egale etmek için hazırlandıklarını belirttiler. Kara kapasitesine göre, deniz kapasitesi her zaman daha düşük oranlar ile ilerlese de artış oranları göz önünde bulundurulduğu zaman kara seviyesinde yıllık kapasite artışı %10 oranına dahi ulaşamazken, deniz kapasitesi yıllık %40 artış gösteriyor.
İlk Deniz Tesisi Sahibi Kimdir
1991 yılında ilk deniz tesisi Danimarka’da kurulmuştur. Fakat deniz tesisi adı altında değil, deniz rüzgar çiftliği altında bir açılış yapıldı. 2008 yılında, yani kurulduktan 17 yıl sonra analiz raporları incelendiğinde kuruluş yılından bu yana, rüzgar enerjisi kapasitesini üç katına çıkardığı tespit edildi. Danimarka 2013 yılının ilk yarısında ülkede kullanılan elektriğin %30’unu rüzgar enerjisi aracılığı ile üretiyor.
Fakat rekorlara doymayan ülke 2020 yılı itibari ile rüzgar enerjisi ile elde ettiği elektrik oranını %50 seviyelerine taşımayı planlıyor. Bu konuda oldukça başarılı çıktılar alan bu ülkeye bizim de güvenimiz tam ve başarabileceğine inanıyoruz.
Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği, rüzgar enerjisi tarafından üretilen elektriği sürekli destek ve denetime takip edecek. Bugüne kadar oldukça başarılı yürütülen bu proje ilerleyen zamanlarda daha büyük başarılara imza atacak gibi görünüyor.