Çevre dostu enerji kaynakları konusunda araştırmalar son yıllarda büyük oranda hız kazanmış durumda. Bu araştırmalar sonucunda son yılların en iyi buluşlarından biri olarak güneş pili ortaya çıktı ve kullanımı hızla yaygınlaştı. Güneşten gelen ışınların elektriğe dönüşmesi sürecinde büyük katkı sağlayan bu güneş piller, çeşitli biçimlerde üretilmeye başlandı.
Kullanılan malzemeye göre verimliliği değişkenlik gösteren güneş pilleri aydınlatma, haberleşme sistemleri, su dağıtım sistemleri ve petrol boru hatları gibi pek çok alanda kullanılıyor. Elektriğin olmadığı bölgelerde yaygın olarak kullanılan bu güneş pilleri birbirine bağlanarak güneş panelleri elde ediliyor.
Bu paneller bir araya geldiğinde de güneş tarlası yani güneş santrali meydana geliyor. İnorganik, tek kristal silisyum, ince film, kadmiyum tellürid gibi pek çok güneş pili çeşitleri bulunsa da araştırmacılar bakterilerin yardımıyla da güneş pili yapmayı başardılar.
Güneş Pilinin İşlevleri
Zamanda yolculuk ettikçe ihtiyacın arttığı enerjinin suni yollarla edinilmeye çalışması ve bu suni araçların git gide kaynakları tüketiyor olması tehdidinden hareketle çevre dostu ve sürdürülebilir enerji kaynağı arayıcı başladı. Güneş pilinin keşfiyle enerjisi bitmek tükenmeyen güneşin ışınlarından faydalanılmaya imkân tanınmış oldu.
Ancak bu yeni ürünün hayatın içine girmeye başlaması güneş pili ne işe yarar sorusunu akıllara getirdi. Bulutlu havalarda bile az miktarda bulunan güneş ışınlarını emmeyi başaran ve yepyeni enerjiler sunan güneş pilleri elektrik konusunda bir tasarruf adımı olmuş oldu. Bu sayede kabarık gelen elektrik faturalarının da önüne geçilebiliyor.
Bakteriden Güneş Piline
British Columbia Üniversitesi’nin bünyesinde görev yapan araştırmacıların daha önce benzerine rastlanmamış seviyede enerji üreten bir güneş piline imza atmayı başardı. Güneş ışınlarının az olduğu bölgelerde de verimli bir şekilde çalışmasını sağlayan bir yöntemle geliştirilen bu güneş pili, kapalı havalarda veya az ışıkta dahi çalışabiliyor.
Bu güneş pili yapımı sırasında domatese renginin veren bakterilerin fotosentez yapmak için ihtiyaç duydukları boyaları çıkarmak yerine bakterilerle beraber sisteme dahil edilmesi söz konusu oldu. Yarı iletken bir mineralin yardımıyla bakterileri cam bir alana uyguladıkları karışımın bir parçası haline getirdiler.
Düşüncelerinizi Paylaşın