40 Bin Yıllık Tay Fosilinin Kamuoyuna Yansıyan Detayları

Yazan Ekolojist

Rusya Federasyonuna bağlı Saha Cumhuriyetinde bulunan Batagay kraterinde,geçtiğimiz günlerde bir tay fosili bulundu. 40 bin yılı aşkın süredir toprağın altında bekleyen bu yavru atın, 20 günlükken öldüğü düşünülüyor. Doku örnekleri alınabilecek kadar iyi korunmuş olan bu fosilin aynı zamanda postunun ve vücudunun iç kısmının da sağlam olduğu ve yaralanmadığı da yapılan araştırmalar sonucunda karşımıza çıkmıştır.

On binlerce yıllık kir yıkanıp fosil temizlendiğinde, omurga boyunca koyu bir şerit, yele ve kuyruk kısmının ise simsiyah olduğu farkedilmiştir. Boyu yaklaşık 100 cm olup saçları bile günümüze ulaşmıştır. Hayvanın kas dokularında zarar tespit edilmediğinden dolayı,biyolojik araştırmalar için buluntu alınabilecektir,genetik adına yapılacak çalışmalar için bu bebek atın eşsiz olduğu su götürmez bir gerçektir.

Bulunan Fosil Tayın Klonmaya Ve Genetiğe Katkıları 

Dünya’nın en soğuk yeri olarak bilinen Rusya’nın bu bölgesinde bulunan bilim insanları permafrostta(kutuplarda sürekli donmuş halde bulunan toprakta) donmuş, zencefil renkli karkas(hayvan cesedi) üzerinde canlı hücre araması yaparak, soyu tehlikede olan hayvanlar için türlerini tekrar canlandırmayı amaçlamaktadırlar. Bulunan bu bebek atın, tür bazında ata değil de mamut ve file benzediği düşünülüyor.

Eğer canlı hücreye veya DNA kalıntılarına rastlanırsa klonlamak amacıyla Lenskaya cinsinden bir at kullanılacak,aynı durumda bir fil olsaydı ondan alınan canlı hücreler ya da DNA kalıntıları taşıyıcı bir anne fil sayesinde dünyamızdan tamemen silinip giden mamutlar için kullanılacaktı. Bu yüzden bu keşfin mamutlar için hayati önem taşıdığı öne sürülüyor. Birbirlerine biyolojik açıdan benzerlik gösteren canlılar arasında yapılan bu klonlama işlemi sayesinde,soyları tamamıyla tükenmiş canlıların geri döndürülmesi gündemde.

Yapılan İncelemeler Ve Sonuçları

Güney Koreli klonlama uzmanı ve ekibi,taydan canlı DNA kalıntıları üzerinde çalışmak adına Seul’den Rusya’ya uçtu. Hücreye ulaştıkları takdirde, klonlama için ellerinden geleni yapacaklarını belirten uzman bunu daha önce kimsenin yapmadığını ve eğer başarılırsa ve taydan embriyo alınırsa bunun çoğaltılabileceğini ve istenildiği kadar embriyo ile çalışılabileceğini belirtti. Dokudan örnek almanın oldukça zor olduğunu belirten uzman, özellikle donmuş hücrelerde suyun kristalleşip hücreyi bozduğunu söyledi.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın