Yeşil Ofis Sertifikası Nasıl Alınır?

yeşil ofis
Yazan Ekolojist

Çevre Tahribatını Azaltan Ofisler

Ekolojik ayak izini azaltmak amacıyla ofislerin daha çevreci prensipler ile yürütülmesi için WWF-Türkiye tarafından yeşil ofis sertifikası verilmektedir. Bu nedenle ekolojik ayak izini azaltmaya yönelik olarak iş yerlerinde uygulanan yeşil ofis sertifikası nasıl alınır? sorusunun cevabı için öncelikle WWF-Türkiye ile iletişime geçilmesi gerekiyor. Ayrıca yesilofis@wwf.org.tr adresine ulaşarak da yeşil ofis başvurusu yapılabiliyor veya daha detaylı bilgi alınabiliyor.

Yeşil ofis sertifikası nasıl alınır? sorusu, kurumlar için öncelikle sözleşme imzalama gerekliliği ile başlıyor. Şirketiniz için yeşil ofis oluşturmak amacıyla bir ekip kuruluyor. Bu ekip daha sonra WWF-Türkiye’ye bildiriliyor. Bunun için ilk önce bir değerlendirme formu ile bilgiler toplanıyor. Ofis içinde hangi alan iyileştirilmek isteniyorsa o alan için hedefler rakamsal olarak belirleniyor. Bu hedefleri pratiğe dökmek için de “Çevre Yönetim Sistemleri” oluşturuluyor. Daha sonra başlangıç yapılıyor ve WWF- Türkiye konu ile ilgili bir sunum yapıyor.

İnsan Faktörünün Önemi

Yeşil ofis uygulaması çevreye duyarlılık yani karbon salınımını kurum olarak en aza indirmek amacı ile yapılıyor. Hem çevreye yarar sağlayan hem de tasarruf planı ile ofis için karlı olan bu uygulama aynı zamanda kuruma oldukça fazla itibar da kazandırıyor. Yeşil ofis olmak için en önemli faktör de insan faktörü olarak ortaya çıkıyor. İlk başta ofis içi alışkanların çevreci bir anlayış ile yürütülmesi daha sonra ofis çalışanlarının hayatının tümüne yayılıyor. Ev ve ofis içinde daha farkındalıklı ve çevreci bir anlayış ile hareket eden bireyler topluma kazandırılıyor. Bu yüzden çalışanların konuyu sahiplenmesi açısından “iç iletişim faaliyetleri” kapsamında çalışmalar yürütülüyor.

Yeşil ofis olma yolundaki süreçlerden biri de raporlama evresi oluyor. Yeşil ofis sözleşmesine tabi olan her kurum 3 ayda bir hedefleri ve nasıl ilerledikleri ile ilgili raporları WWF’ye sunuyor. Raporlama 1 yıl devam ediyor.

Bu süreç sonunda da ofisin denetimi yapılıyor ve istenilen hedeflere ulaşıldıysa da Yeşil Ofis Diploması alınıyor. Daha sonra belirli kurallara tabi olarak yeşil ofis logosu kullanılıyor. Yine belirli kurallar dâhilinde yeşil ofis uygulamalarına dair diğer kurumlar ile iletişimde bulunulabiliyor. Bir yıl sonunda, yeni bir diğer yıl hedefleri belirlenmek üzere WWF ile yeniden bir araya geliniyor.

Yeşil Ofis Olmak İsteyenlere Öneriler

Yeşil ofis olmak için her şeyden önce bireysel çabalar en önemli yeri tutuyor. Gün içinde enerji harcarken kullandığımız bütün makineleri, yemek yeme alışkanlıklarımızı, temizlik alışkanlıklarımızı değiştirerek hem yeşil ofise hem de kendi yaşamımıza katkı da sağlayabiliyoruz. İlk önce ofis içinde gün ışığından daha fazla yararlanmak enerji kullanımını oldukça azaltıyor. Gereksiz aydınlatmadan kaçınılması ve tasarruflu ampul kullanılması da enerji tasarrufu konusunda öne çıkıyor.

ekolojik ayak izi küçültme

Ofis kâğıtlarının her iki yönünün de kullanılması oldukça fazla kâğıt tasarrufu sağlıyor. Bu yöntem ile hem maliyet neredeyse yarı yarıya düşürülüyor hem de ormanlar korunmuş oluyor. Kâğıtların geri dönüşümlü olması da yine çevre tahribatını önlemede ofis için önemli bir alışkanlık olarak yer alıyor. Isıtma ve soğutma sistemlerinin de gereksiz yere çalıştırılmaması yeşil ofis uygulamaları arasında var. Ofisin iyi izole edilmiş olması da ısı tasarrufunu sağlamada oldukça önemli. Ofisteki ambalaj atıklarının ayrılıp geri dönüşüme gönderilmesi de yeşil ofis için yapılan uygulamalardan biri.

Yeşil ofis sertifikası nasıl alınır? sorusunun cevabı pek çok kriter ile birlikte geliyor. Bu kriterler doğal kaynakların tüketimi, işlevler ve çalışan bilincinin artırılması olarak üçe ayrılıyor. Bu üç kriterin de yükümlülüklerini bir yıl içinde yerine getirdiğiniz takdirde çevreye duyarlı bir yeşil ofis olmaya hak kazanıyorsunuz.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın