Yeşil Ofis Nedir ?

yeşil ofis nedir

Ofisinizi Ekolojik Yapmak İster misiniz?

Son dönemde yaşamsal olarak önem taşıyan ekolojik ayak izini azaltmaya yönelik olarak ofislerin daha çevreci prensipler ile yürütülmesi Yeşil Ofis nedir? sorusunun cevabı olarak verilebilir. Yeşil Ofisin minvali bir program dâhilinde uygulanır. Program için en önemli iki başlık ise tasarruf ve iyileştirme olarak öne çıkar. WWF’nin bir projesi olan Yeşil Ofis uygulaması ile ekolojik ayak izini azaltmak için önemli bir uygulama adımı atılmıştır.

Yeşil Ofis Programı

Yeşil Ofis nedir? Karbon ayak izini bireysel çabalarımız ile azaltmanın yanı sıra iş hayatında da herkesi, sorumlu olduğu çevre sorunlarına dâhil ederek sorumluluk almasını sağlayan Yeşil Ofis Programı, pek çok pratik sürece odaklanmıştır. Yeşil Ofis Programı dâhilinde karbon emisyonu, enerji tasarrufu, yenilenebilir kaynaklar, doğal kaynakların daha bilinçli kullanılması ve daha çevreci bir yaşam tarzının benimsenmesi adına ofis içinde aydınlatıcı eğitimler verilir.

Yeşil Ofis Programı içinde yer alan şirketlerin kaynakları bu programın amacı olan ekolojik ayak izi dahilinde değerlendiriliyor. Bu değerlendirme sonucunda da çeşitli tasarruf yöntemleri belirleniyor. Bu sayede de ofislerin her biri kendi tasarruf yöntemlerini geliştirebiliyor. İş dünyası, hayatımızın çoğunu geçirdiğimiz bir alan olarak yer alırken burada geçirilen zamanın da bireysel duyarlılık ile birleştirilmesi ve ofis içi tüketimin karbon salınımını azaltıcı yönde olması hedefleniyor. Şirket açısından da çevreci tasarruflara yönelmek maddi anlamda karlı çıkılmasına sebep olurken aynı zamanda şirketin ve çalışanlarının sebep olduğu doğa tahribatı azaltılmış oluyor.

Program çalışanlara aynı zamanda, gündelik hayatlarında da sürdürebilecekleri çevreci alışkanlıklar kazanmalarını sağlıyor. Bu şekilde sadece iş yerinde değil hayatın her anında doğa tahribatının önlemesinde bireysel katkı hedefleniyor. Programın bireysel anlamda neden olduğu etki oldukça geniş ve kalıcı olabiliyor. İnsanların artık doğaya zarar vermeyen ürünler kullanmaları ve bunları kullanmaları için de yakınlarını da teşvik ettikleri bir sistem açığa çıkmış oluyor. Bu amaçla pek çok şirket Yeşil Ofis olma yolunda ilerliyor. Yeşil Ofis nedir?  sorusu artık pek çok çalışan için yeni bir ofis geleneği anlamı taşıyor.

Yeşil Ofis olunduktan sonra alınan logo ve diploma ile de şirketin kurumsal imajı daha prestijli bir hale gelmiş oluyor.

Yeşil Ofis Nasıl Olunur?

wwf yeşil ofis

Yeşil Ofis Programı’na başvurular yesilofis@wwf.org.tr adresinden yapılıyor. Yeşil Ofis olmak isteyen kurum, WWF- Türkiye’ye başvuruyor. İmzalanan sözleşme sonrasında ise bilgi toplama aşaması başlıyor. Bilgi toplanırken ofis içi bütün tüketim alışkanlıkları ve harcamalar göz önünde bulunduruluyor. İyileştirme yapılacak olan alanlar tespit edilip daha sonra bunlar için yöntemler sunuluyor.  Yeşil Ofis olmak için bir yıl içinde söz konusu ofis için verilen tüm taahhütlerin yapılmış olması bekleniyor. Bu süre daha sonraki görüşmelere göre uzatılabiliyor.

Yeşil Ofis olmak için WWF’nin belirlediği kriterlere uymak gerekiyor. Bu kriterlerden ilki doğal kaynakların tüketimi ile ilgili.

Karbon salımına neden olan ısıtma ve soğutma sistemleri, elektrik tüketimi, ulaşım, su tüketimi, kâğıt tüketimi, büro malzemeleri, gıda tüketimi ilk bölümü oluşturan kriterler olarak yer alıyor. Bu alışkanlıkların ve tüketimlerin azaltılması veya daha temiz enerji kaynakları kullanılması hedefleniyor. Bunun dışında ikinci olarak işlevler bölümü yer alıyor. Bu bölümde de satın alma, kafeterya, temizlik, atık yönetimi ve bina bakımı kriterlerine bakılıyor ve bunlar ile ilgili iyileştirme bekleniyor. Üçüncü kriter de ofis içinde çalışan herkesin çevre ile ilgili bilinçlendirilmesi. Bunun için de ofis çalışanlarının tüketim pratikleri ile ilgili çalışmalar yapılıyor.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.

Düşüncelerinizi Paylaşın