Günümüz dünyasında – özellikle de sanayileşme ile birlikte- hızlı bir değişim söz konusu olduğunu hepimiz hayatın her saniyesinde farkındayız. Gelişen teknolojiler ve nüfus ile doğru orantılı olarak artan kaynak ve enerji ihtiyacı, 21. yüzyılda giderek daha da güçleşmekte. Üretim ve kaynak arayışı için yapılan sanayiler, fabrikalar, kurulan maden ocakları; karadan, denizlerden ve hatta havadan enerji alımı için kurulan teknolojiler… Tüm bu çabalar ihtiyacın büyük çoğunluğunu karşılasa dahi olumsuz etkilerini görmekteyiz. Dünya’nın değişimine tanık olmaktayız: değişen iklimler, dillerden düşmeyen küresel ısınma, yaşanılabilir temiz hava ve su kaynaklarının azalması gibi.
Yeşil Bina Nedir?
Şartlar zor da olsa, dünyanın her yerinde şehir yapılanmalarında, inşaat sektöründe, sanayileşmiş kentlerdeki fabrikalarda bir çok değişime gidilmiş durumda . Daha çevreci ve ekolojik dengeyi sürdüren ve geliştiren bir çok yeni teknolojik gelişme söz konusu. Özellikle inşaat sektöründe ve günümüz ev ve binalarında en gözde değişim tamamen dönüştürülebilir enerji… Ev içerisinde ısınma ve elektrik ihtiyacı güneş enerjisi ile ve hatta rüzgar enerjisi ile dahi karşılanabiliyor artık. Ayrıca “yeşil bina” kavramı günümüzde hızla gelişen bir kavramdadır. “Yeşil Binalar” doğal ekolojiyi tedavi eden ve tüm enerji ihtiyacını da dönüştürülebilir doğal kaynaklardan alan binalardır. Ancak tüm bunlara rağmen, bu tür ev ve binaların yaygınlaşması için çokça zamana ve iyi bir ekonomi gerekli.
Türkiye’den Yeşil Bina Projeleri
Türkiye’de ise ekoloji için hem iyi hem kötü şeyler söylemek mümkün. Örneğin Şubat 2018’de Kadıköy’de yakın zamanda harika bir projeye başlandı. Daha önceden otopark yapılacak olan 3800 metrekarelik alana Kadıköy Belediyesi tarafından “permakültür bahçesi ve yeşil yuva” yapılmakta. İçerinde çocuk alanlarından spor alanlarına, permakültür alanlarında meyve ağaçlarına kadar oldukça zengin ve çevreci öğeler içermekte.
Bir diğer örnek ise Seferihisar’dan. Türkiye’de ilk defa kooperatif tarafından bir enerji santrali kurulacak. Şubat 2018’de kurulması planlanan güneş santrali için arazi belirlenmiş durumda. İlk adım olarak Ulaşmış Mahallesi’nde ki arazi SEYEKO’ya devren verildi ve tahmini görüş en az 100 kilovatlık elektrik üretilmesi yönünde.
Ancak ne yazık ki bu tür projeler oldukça az sayıda ülkemizde. Siz de herkes gibi evinizin yakınlarında temiz bir doğa, mesire alanları, parklar isterdiniz değil mi? Bunun için ise ekonomiden politikaya, eğitimden sağlığa kadar pek çok alan geliştirilmesi ve ekolojinin değerinin anlaşılması gerek.
Düşüncelerinizi Paylaşın