Sürdürülebilir Havacılık Sektöründe Yeşil Adım

sürdürülebilir havacılık

Artan nüfus ve buna bağlı olarak büyüyen havacılık sektöründe sürdürülebilirliğin önemi, giderek artıyor. İstatistikler 2050 yılına gelindiğinde, 10 milyardan fazla insanın uçakla yolculuk yapacağını belirtiyor.

Günümüzde aktif olarak kullanılan jet yakıtlı uçak sektöründe yeni adımlar atılmazsa, bu durum yıllık iki milyar ton karbondioksit salınımına neden olacak. Bunun önüne geçebilmek adına mühendisler, kısa yolculuklar için tasarlanmış elektrikli uçaklardan, Flying-V adlı prototip gibi hidrojen yakıtlı modellere kadar birçok yeni nesil hava aracının üzerinde çalışıyor.

 Gelecek İçin Bir Proje: Flying-V!

Hollanda’daki Delft Teknik Üniversitesi öğrencileri, jet yakıtı veya hidrojenle çalışan bir prototip tasarladı. Elektrikli uçakların aksine uzun mesafeli yolculuklara uygun olan bu prototip, günümüzün havaalanlarına uygun şekilde hazırlandı.

314 yolcu kapasiteli V harfi şeklindeki uçağın yolcu kabini, kargo güvertesi ve yakıt tankları, kanat içerisinde yer alacak. Şu anda piyasadaki en verimli uçak olarak gösterilen Airbus A350’ye kıyasla yüzde 20 daha az yakıt tüketecek olan Flying-V ‘nin sürdürülebilir havacılık sektörüne büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor.

biyoyakıt teknolojisi

Proje lideri Roelof Vos, havacılık sektöründe yakıt tasarrufunun önemini vurgulayarak “V uçağı, jet motorunun piyasaya sürülmesinden bu yana havacılıktaki en büyük devrim olabilir” dedi. Delft Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin 2017’den beri üzerinde çalıştığı bu proje, Airbus firması ve Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM) tarafından destekleniyor.

Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF)

Sürdürülebilir havacılık yakıtı, CO2 emisyonlarını aktif olarak kullandığımız fosil yakıt kullanımına kıyasla %85’e kadar azaltıyor. Başka bir deyişle en sürdürülebilir yakıt alternatifi olarak tanımlanabilir. SAF üretimi fosil yakıtlara kıyasla daha maliyetli olduğu için tüm dünyanın üretim kapasitesi oldukça düşük.

flying-v

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, 2019 başında dünyada sadece beş havaalanı biyoyakıt (bitki gibi biyolojik kaynaklardan gelen SAF) ikmali yapabiliyor. Havayollarının yakın gelecekte Flying-V gibi uçak modelleri ile fosil dışı yakıtlara yönelmesinin, yenilenebilir enerji döngüsüne büyük katkıda bulunması bekleniyor.

Flying-V İçin Hedef, 2041 

Proje lideri Roelof Vos, uçağı tamamlamayı hedefledikleri tarihin 2041 olduğunu söyleyerek, geliştirme çalışmalarının uzun zaman aldığını belirtiyor. “Flying-V kesinlikle sivil havacılıkta bir devrim yapacak ve uçuş şeklimizi değiştirecek. Buna kesinlikle inanıyoruz.” diyerek bu ilginç deneyimin yakın gelecekte havacılık sektöründe fark yaratacağının altını çiziyor.

Yazar Hakkında

Tutku Bulut

Ege Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunuyum. Stajımı Yenigün Gazetesinde haber muhabiri olarak tamamladım. Dönemsel olarak Ege Ajansta haber editörlüğü yaptım. Bunların yanında Bionluk ve İçerik Bulutu gibi platformlarda SEO uyumlu içerik üreticiliği yaptım.

Şu anda 2. üniversite olarak İstanbul Üniversitesinde Marka İletişimi bölümünde okumaktayım. Programatik Reklamcılık, Kurumsal Yaşam ve İletişim Yönetimi, Blog Yazarlığı, Dijital Gazetecilik ve WordPress gibi çeşitli eğitimleri başarıyla tamamlayarak bu alanlarda sertifika sahibi oldum.

İletişimin her şeyin çözümü olduğunu düşünen, okumayı, araştırmayı ve yazmayı mesleği haline getirmiş bu alanlara tutku ile bağlı biriyim.

LinkedIn'de Ziyaret Et

TutkuBulutBlogspot